Najdroższe kawy świata


Kawa ma swoje początki w połowie XV wieku w jemeńskich klasztorach, na półwyspie arabskim, gdzie pierwszy raz z ziaren kawy został przygotowany wywar, który pijemy do dzisiaj. Jeszcze przed końcem XVI wieku kawa była znana w Indonezii, Afryce, Persji, Turcji, obu Amerykach i Włoszech, skąd rozpowszechniła się na pozostałą część Europy.

Rocznie produkujemy ponad 6,7 mln ton kawy. Obecnie wypijamy około 1,7 mld filiżanek kawy dziennie. Jest tyle rodzai kawy, różniących się smakiem, zapachem, sposobem przygotowania, że każdy, jeśli jeszcze nie znalazł to na pewno znajdzie coś dla siebie. Bardzo ważnym czynnikiem jest również cena. Zazwyczaj kupujemy zwykłe kawy w supermarketach, lepszej lub gorszej jakości, niektórzy pozwalają sobie na lepsze rodzaje zamawiane z palarń kawy. Lecz czy ktoś się zastanawiał jakie rodzaje kawy są uważane za najlepsze? I najdroższe?

  •  Kopi Luwak
    Najdroższa kawa porasta wyspy Indonezji. Jest rozsiewana w najbardziej nietypowy sposób. Przyczyną tego jest małe zwierzątko, zwane potocznie łaskunem, które zjadając miąsz najbardziej dojrzałych nasion, wydala resztę. Nasiona przechodząc przez przewód pokarmowy zwierzątka tracą gorzki smak i po zaparzeniu zyskują łagodny smak.

  • Esmeralda
    Druga z kolei nadroższa kawa rośnie na Panamie, charakteryzuje ją niezwykle intensywny kwiatowo-owocowy aromat i słodki smak. Jest sprzedawana tylko raz do roku, na specjalnej aukcji. Spośród wszystkch rodzai kawy dostała najwięcej odznaczeń.

  • St. Helena
    Gdyby nie zesłanie Napoleona na małą wulkaniczną wyspę Świętej Heleny nikt by się nie dowiedział o istenieniu tej lokalnej odmiany. Rozpoczynając swoją przygodę we Francji, kawa szybko rozpowszechniła się w Anglii, a później Europie. Jedyna z grona najdroższych kaw może być przyrządzana jako espresso.

4 Komentarzy

  • 9 czerwca 2014 - 22:22 | Permalink

    Gdy przeczytałem wasz artykuł nabrałem ochoty odwiedzenia tych ciekawych miejsc i spróbować tej niesamowitej, świeżej kawy. Brakuje mi tylko odnośników skąd czerpaliście te wiadomości.
    Zapraszamy również na naszego bloga, mamy nadzieję, że zachęcimy was do uprawiania jakiegoś sportu:
    http://blogiceo.nq.pl/19logrupa4/

    • Błażej
      15 czerwca 2014 - 21:47 | Permalink

      Większość wiedzy czerpiemy z różnego rodzaju książek i internetowych encyklopedii, zdecydowaliśmy że wypisywanie ich wszystkich nie miało by sensu, w końcu treść jest tu najważniejsza.

  • 10 czerwca 2014 - 13:13 | Permalink

    Cieszę się, że wciąż rozwijacie blog.
    Kiedy czytam kolejne wpisy, rośnie mój apetyt na kawy- choć pewnie na te luksusowe nigdy nie będzie mnie stać :) JŻ

  • Klaudia
    15 lipca 2014 - 13:40 | Permalink

    Nie spodziewałam się, że kawa może być lepsza po tym jak zostanie wydalona przez zwierzę.
    Klaudia ostatnio opublikował…Grill węglowy – co w nim usmażyć?My Profile

  • Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


    *

    Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

    CommentLuv badge
    css.php