Film z Millą w roli głównej

Joan_of_arc_miniature_graded

Święta Joanna d’Arc

jeanne-d-arc-1999-09-g

Scena z filmu ,,Joanna d’Arc”

Factor-5-Changing-History-for-the-PSP-Jeanne-d-039-Arc-2

Scena z filmu (wygląd głównej postaci)

Dzisiaj wpis będzie o filmie ,gdzie Milla Jovovich występuje jako tytułowa bohaterka.Chodzi o film ,,Joanna d’Arc„.Film opowiada o francuskiej bohaterce narodowej,zwanej też Dziewicą Orleańską,patronce Francji.Podczas wojny stuletniej poprowadziła armię francuską do kilku ważnych zwycięstw.Przyczyniła się do koronacji Karola VII.Joanna twierdziła,że otrzymała widzenie od Boga.Niestety,nie wszyscy w to wierzyli.Sąd kościelny oskarżył ją,przez co została schwytana i spalona na stosie w wieku 19 lat.
16 maja 1920 r. w Bazylice św.Piotra na Watykanie odbyła się kanonizacja Joanny.

Teraz podstawowe informacje o filmie:
Gatunek: dramat historyczny
Data premiery: 18.10.99 r.(świat)
18.02.00 r.(Polska)
Kraj produkcji:Francja
Język: angielski
Czas trwania: 160 min.
Reżyseria: Luc Besson
Scenariusz:Luc Besson,
Andrew Birkin
Muzyka: Eric Serra
Zdjęcia: Thierry Aborgast
Montaż: Sylvie Landra
Budżet: 390 000 000

Źródła:
Do wpisu: wikipedia.org

Do zdjęć: news.softpedia.com
toutlecine.com
wikipedia.org

Autor wpisu: Ola ♥
Ten film oglądaliśmy dziś na lekcji.Większości osób film się podobał.

 

 

Milla Jovovich

To amerykańska aktorka,modelka,piosenkarka i projektantka mody.Urodzona 17 grudnia 1975 r. w Kijowie.Od 5. roku życia mieszka w Stanach Zjednoczonych.Mówi płynnie po angielsku,francusku,ukraińsku i rosyjsku.milla-jovovich-2009-36783
Filmografia:
1988: Spotkanie dwóch księżyców
1988:Nocny pociąg do Katmandu
1991:Powrót do błękitnej laguny
1992: Kuffs
1992: Chaplin
1993: Uczniowska balanga
1997: Piąty element
1998: Gra o honor
1999: Joanna d’Arc
2000: Million Dollar Hotel
2000: Królowie życia
2001: Zoolander
2002: Brzuchomówca
2002: Resident Evil
2002: Zakładnik
2002: Facet z odzysku
2004: Resident Evil 2 :Apokalipsa
2004: Drugie Ja
2006: Ultraviolet
2007: Resident Evil : zagłada
2008: Spotkanie w Palermo
2009: Wyspa strachu
2009: Czwarty stopień
2010: Resident Evil : Afterlife
2010: Stone
2011: Trzej Muszkieterowie 3D
2011: Vykrutasy
2011: Faces in the crowd
2012: Resident Evil : Retrybucja
2014: The Winter Queen

Źródła: wikipedia.org , movies.yahoo.com 
Wpis: Ola ♥

 

 

Krzysztof Zanussi

Polski reżyser filmowy. Do jego filmów fabularnych pełnometrażowych należą między innymi :

Wojciech KiIar

Ślązak ze Lwowa ale Ślązak - mówił o sobie Wojciech Kilar, jeden z największych polskich kompozytorów współczesnych. Urodził się 17 lipca 1932
Lwowie . Po przymusowym wysiedleniu Polaków z Lwowa w 1944 roku   przez krótki czas mieszkał w Rzeszowie gdzie poznał muzyka i jednocześnie wspaniałego człowieka profesora Kazimierza Mirskiego. Jako pianista zadebiutował w 1947 roku na konkursie Młodych Talentów, wykonując własne Dwie miniatury dziecięce (II nagroda). W 1960 otrzymał za Odę Béla Bartók in memoriam nagrodę fundacji im. L. Boulanger w Bostonie. Występował także jako pianista wykonując własne utwory. Był wybitnym kompozytorem który mógł się pochwalić ogromną ,, Kolekcją Nagród ” . Niestety niedawno zmarł 29 grudnia 2013 w Katowicach. Wpis Ola ®

Wojciech Kilar (*)

film pt. ,,Dług”

Dziś jest 16.12.13 ogłądaliśmy flim pod tytułem ,,Dług”.
Gatunkiem filmu jest dramat sensacyjny.
Reżyserem jest:   Krzysztof Krauze.
Scenariusz: Krzysztof Krauze, Jerzy Morawski.
Aktorzy: Andrzej Chyra – Gerard Nowak
Cezary Kosiński – Tadeusz Frei
Joanna Szurmiej-Rzączyńska – Basia
Agnieszka Warchulska – Jola
Przemysław Modliszewski – „Młody”, pomocnik Gerarda
Krzysztof Gordon – ojciec Adama
Sławomira Łozińska – matka Adama
Maria Robaszkiewicz – matka Basi
Edyta Bach – Joanna, siostra Adama
Jakub Bach – Jurek, siostrzeniec Adama
Joanna Kurowska – Ania, ciężarna leżąca w szpitalu wspólnie z Basią
Jerzy Gudejko – lekarz opiekujący się Basią w szpitalu
Henryk Gołębiewski – robotnik na budowie
Katarzyna Tatarak – oficer dyżurna przyjmująca skargę Adama Marcin Jamkowski – instruktor wspinaczkowy
Ewa Kania – szefowa operacji kredytowych
Sławomir Jóźwik- Matczak, właściciel sklepu z wózkami
Małgorzata Prażmowska-Jakubiec – żona mężczyzny kupującego od Tadeusza samochód
Jowita Miondlikowska – dziewczyna z pralni
Jarosław Budnik – policjant nad Wisłą
Maria Maj – kobieta dzwoniąca z aparatu telefonicznego
Andrzej Andrzejewski
Roman Bugaj
Paweł Kleszc
Muzyka: Michał Urbaniak.
Zdjęcia: Bartosz Prokopowicz.
Scenografia: Magdalena Dipont.
Montaż: Krzysztof Szpetmański.
Produkcja: Juliusz Machulski.
Dystrybucja:United International Pictures.
Nagrody:

24. Festiwal Polskich Filmów Fabularnych w Gdyni – 1999  Złote Lwy dla najlepszego filmu: Krzysztof Krauze
Złote Lwy dla producenta najlepszego filmu: Juliusz Machulsk
nagrody indywidualne:

pierwszoplanowa rola męska: Andrzej Chyra

muzyka: Michał Urbaniak

Nagroda Dziennikarzy: Krzysztof Krauze
Polskie Nagrody Filmowe Orły 2000
Najlepszy Film
Najlepsza Główna Rola Męska – Robert Gonera
Najlepsza Drugoplanowa Rola Męska – Andrzej Chyra
Najlepsza Reżyseria – Krzysztof Krauze
Najlepszy Scenariusz – Krzysztof Krauze, Jerzy Morawski

Philadelphia Film Festival, 2001:

Najlepsza Reżyseria – Krzysztof Krauze

Dwudziestoośmioletni Adam (Robert Gonera), chcąc uniezależnić się finansowo od rodziców, przerywa studia i rozpoczyna budowę domu. Jego narzeczona, Basia (Joanna Szurmiej-Rzączyńska), jest w drugim miesiącu ciąży. Przyjaciel Adama, Stefan (Jacek Borcuch), również myśli o założeniu własnego interesu. Obaj planują zachęcić włoskich partnerów do masowej produkcji skuterów w Polsce. Na założenie własnej firmy brakuje im jednak pieniędzy, gdyż bank nie zgadza się na udzielenie kredytu bez wiarygodnego poręczenia finansowego. W tym czasie pojawia się Gerard (Andrzej Chyra) – dawny sąsiad Stefana, biznesmen, który proponuje im pomoc finansową. Niestety warunki, które stawia, nie są możliwe do spełnienia, dlatego przyjaciele odmawiają skorzystania z jego oferty. Tak rozpoczyna się dramat obu mężczyzn. Rzekomy wierzyciel bowiem żąda zwrócenia długu, którego nie zaciągnęli. Nachodzi Adama i Stefana, znęca się nad nimi coraz brutalniej chociaż wie, że nie są w stanie zgromadzić żądanej kwoty w podanym przez niego terminie. Sytuacja zaczyna wymykać się spod kontroli. Kiedy mężczyźni zdają sobie sprawę, że ucieczka przed Gerardem jest niemożliwa i nie mogą liczyć na niczyją pomoc, zaczynają podejmować desperackie kroki… Film oparty jest na wydarzeniach autentycznych.

 

Opis filmu przygotował Mariusz Mycek.

,,Amelia”

Ostatnio oglądaliśmy film pt. ,,Amelia”.    Reżyser tego filmu to Francuz
 Jean-Pierre Jeunet. Jest on także autorem scenariusza wraz z Guillaume 
Laurantem. Film był bardzo interesujący ponieważ aktorka Audrey Justine Tautou
świetnie odegrała rolę Amelii. Dramat odniósł duży sukces we Francji i na świecie. Stał się najpopularniejszym filmem francuskim poza Francją, gdzie obejrzało go w kinach 23,1 mln widzów :) . Amelia już od najmłodszych lat była izolowana od innych dzieci. 

Większość swojego ciężkiego dzieciństwa spędziła w domu gdyż ojciec
podejrzewał u niej wadę serca. Po tak trudnym dorastaniu w samotności
dziewczyna była znudzona swoim życiem , dlatego postanowiła uszczęśliwiać
innych ludzi. Amelia często zastanawiała się ile osób w tym momencie jest 
szczęśliwych , smutnych i zdenerwowanych . Na koniec filmu dziewczyna 
znalazła miłość swego życia ♥. Polecamy Ten Film ♥ 

Zamieszczony powyżej obrazek wykonała Marcelina Marciniszyn.

 

Ola ® Ola ♥ Patrycja ♪ Ania ☼

Aloha ®

Hej hej to znowu my

Nasza grupa liczy 25 osób ale zobaczymy kto dotrwa do końca.

Większość wpisów wykonuje Ja czyli Ola ® ( Autor numer 1 ) O co chodzi z
tymi znaczkami ?
Każda z nas się w specjalny sposób wyróżnia więc każda ma inny znaczek
Ola ® I reszta dziewczyn ♥

Witamy !

Autor 1 : Ola Hudyma  ®

Autor 2 : Ania Izydorczyk ☼

Autor 3 : Patrycja Midera ♪

Autor 4 : Ola Szostak  ♥

Witam wszystkich bardzo serdecznie

No to AKCJA !! ® ☼ ♪ ♥

Wpis 02.12. 2013 rok