Grudzień…Na drzewach trudno dostrzec już owoce. Słoiki z przetworami na półkach naszych mam i babć muszą nam wystarczyć na całą zimę. Dziś Ania z naszego zespołu przyniosła taki słoik. A w środku: aronia, gruszka i jabłko.
Czy zastanawialiście się kiedyś ile cukru jest w owocach? Wykonajcie prosty eksperyment, a znajdziecie odpowiedź na to pytanie:-)

Rekomendacja ekspertki CEO, Agnieszki Chołuj:Glukoza jest bardzo ważnym związkiem występującym w przyrodzie, kluczową substancją dla wszystkich żyjących organizmów. Nigdy za dużo eksperymentów i obserwacji związanych z tym węglowodanem! Ta prosta obserwacja pozwoli Wam przekonać się, że glukoza nie tylko występuje w słodkich owocach ale również w warzywach, które nie kojarzą się im ze słodyczą.
Hipoteza :
Glukoza występuje we wszystkich owocach.Najwięcej glukozy jest w owocach a w warzywach jest jej mniej Jaką zmienną/wielkość będziemy mierzyć – obserwować? (zmienna zależna)Obecność i zawartość glukozy w różnych owocach

Wszystkie badane produkty będą przygotowane w tym samym czasie, wszystkie pomiary będą dokonywane paskiem do wykrywania glukozy tej samej firmy o tej samej czułości i skali.

Instrukcja do doświadczenia:

Przygotuj sprzęt i materiał :

  • szkiełka zegarowe, ewentualnie płaskie spodeczki szklane lub plastikowe w liczbie równej liczbie badanych produktów + 1 (próba kontrolna)
  • cylinder miarowy, ewentualnie naczynie z miarką,
  • zlewkę,
  • bagietkę do mieszania lub łyżeczkę do herbaty,
  • testy paskowe do analizy moczu (dostępne w aptekach),
  • skalpel lub nóż ,
  • plasterki różnych, świeżych owoców (np. pomidora, ogórka, jabłka, pomarańczy, cytryny),
  • glukozę w proszku.

Przygotuj próbę kontrolną:

  • Przygotuj roztwór glukozy w wodzie: odmierz cylindrem 10 cm3   wody i wlej ją do zlewki, a następnie wsyp do niej płaską łyżeczkę glukozy.
  • Wymieszaj roztwór bagietką i pobierz kilka kropli (również bagietką) na szkiełko zegarowe.
  • Zanurz test paskowy w roztworze i odczekaj 30s.
  • Po wyjęciu porównaj barwę paska ze skalą na opakowaniu; odczytaj wynik i zapisz go w tabeli obserwacji.

Przygotuj próby badane:

  • Na kolejnych szkiełkach zegarowych ułóż po jednym plasterku owocu (sprawdź, czy powierzchnię plasterków są wilgotne, jeśli nie, odkrój świeże plasterki).
  • Do każdej próbki owocu przyłóż jeden test paskowy (test można docisnąć wcześniej umytą bagietką).
  • Po upływie ok. 30 s. Porównaj barwę testu paskowego do skali na opakowaniu, odczytaj wynik i zapisz go w tabeli obserwacji.

BHP: Materiał badawczy oraz testy paskowe są bezpieczne. Szczególną ostrożność należy zachować przy użyciu noża podczas krojenia owoców (najlepiej jak zostaną pokrojone przez nauczyciela).

Proponowany sposób dokumentacji doświadczenia:

Spisz wartości stężenia glukozy ze skali na opakowaniu pasków do wykrywania glukozy a następnie przyporządkuj konkretnym zawartościom kategorię wysoka, średnia, niska.

………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

 

Rodzaj badanego produktu Zawartość glukozy (wysoka, średnia, niska)
Roztwór glukozy (próba kontrolna)
Pomidor (próba badania 1.)
Ogórek (próba badania 2.)
Cytryna (próba badania 3.)
Jabłko (próba badania 4.)
Pomarańcza(próba badania 5.)
Kiwi(próba badania 6.)
Banan(próba badania 7.)

 

I jak Wasze wyniki?

 

Artykuł na podstawie pracy uczniów pod opieką Małgorzaty Adamek z Gimnazjum Samorządowego w Międzyborzu.