Wszystko o naszym blogu ;)

Zrobiłyśmy ten blog ponieważ, chciałyśmy dowiedzieć się jakie ciasta i nie tylko, piekli nasi dziadkowie. Uznałyśmy, że warto będzie pochwalić się naszymi przepisami na blogu. Mamy nadzieje, że przepisy się przydały i wypieki były pyszne. Nauczyciel prowadzący projekt: Pani Anna Danieluk. Blog prowadziły: Olga Różańska Izabela Gałązka Karolina Kulik Ania Woronowicz Magda Zinkiewicz Magda Barankiewicz czytaj dalej »

Nic nie przebije Staropolskich pączków naszych dziadków ;)

Pączki Mazurskie wyszły przepyszne. ;)

BABA WIELKANOCNA

składniki: 3 jajka, pół szklanki cukru, pół szklanki mąki pszennej, pół łyżeczki proszku do pieczenia, sok z cytrny, skórka z cytryny, łyżka kakao   Sposób przygotowania: ubić białka, stopniowo dodając cukier. Następnie dodać żółtka i dodać mąkę pszenną, proszek do pieczenia, sok z cytryny i skórkę. Do wysmarowanej tłuszczem formy na babkę przelać większą część czytaj dalej »

Staropolski piernik

  Składniki na blachę 30×40 cm (ten blat kroimy później na 3 części): 166 g miodu 2/3 szklanki cukru 83 g masła 333 g mąki pszennej 1 jajko 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej 1/6 szklanki mleka 1/4 łyżeczki soli 1 słoik powideł do przełożenia Miód wraz z cukrem i masłem stopniowo podgrzewamy, niemal do wrzenia. czytaj dalej »

Staropolskie pączki naszych dziadków :)

Pączki staropolskie Składniki: szklanka mąki tortowej 40 g świeżych drożdży szklanka ciepłego mleka 6-8 żółtek 100 g masła roztopionego i sklarowanego ½ szklanki cukru pudru 2-3 łyżeczki spirytusu lub wódki aromat waniliowy 3 kostki smalcu marmolada Przygotowanie: Zrobić rozczyn drożdży z mlekiem i łyżeczką cukru i odczekać, aż zacznie bąbelkować. Żółtka zmiksować z resztą cukru czytaj dalej »

Idealne pączki Mazurskie na Tłusty Czwartek!

Wszędzie, i w miastach, i na wsi, najweselej i najhuczniej obchodzono ostatni tydzień zapustów, rozpoczynający się w tłusty czwartek ostatni, karnawałowy czwartek. Dzień ten upływał głównie na jedzeniu i piciu. Pączki Mazurskie Zaczynamy od przyrządzania zaczynu z 6 dkg drożdży, 10 dkg mąki, łyżki cukru i mleka (około 1/3 szklanki). Gdy zaczyn odpowiednio wyrośnie, dodajemy czytaj dalej »

Pracowita sobota była, ale Ajerkuchy się udały :)

A tutaj kilka zdjęć pysznych mazurskich smakołyków .

Makowiec zrobiony ;)

Wigilijny makowiec…

Składniki na masę makową: – szklanka maku – 2 szklanki wrzącego  meka – 2/3 szklanki płynnego miodu pszczelego – 10 dag namoczonych w rumie lub koniaku rodzynków Składniki na ciasto:  – 15 dag cukru – 4 żółtka – 50 dag maki – 3/4 szklanki mleka – szczypta soli – 10 dag masła Składniki na rozczyn: czytaj dalej »

css.php