Suszenie grzybów

Grzyby suszone są dodatkiem do wielu wytrawnych potraw, jednak jak się je robi? Grzyby najpierw trzeba zebrać, czyli trzeba iść do lasu. Żeby być dobrym grzybiarzem trzeba umieć ich szukać i mieć sokole oczy, bo grzyby nie rosną na środku ścieżki. :D Zebrane grzybki trzeba przesegregować, niektóre nie będą się nadawały do niczego. Resztę trzeba umyć, wyczyścić z liści i piasku. Następnie trzeba wziąć długą, grubą nić i dużą igłę i nawlekać  grzyby przez środek kapelusza bo w trakcie suszenia grzyb się kurczy i marszczy. Gdyby były przewleczone zbyt wysoko to po prostu pospadałyby.;) Proces suszenia grzybów jest bardzo wymagający. Trwa około 2-3 dni. Nie wolno ich suszyć przy piecyku gazowym czy też zwykłej kuchence. Nie będą się nadawały do jedzenia. Nikt nie wie dlaczego, po prostu tak jest. Można je wystawić na słońce ale trzeba uważać bo pojawiają się robaczki. Najpewniejszą metodą jest suszenie przy piecu kaflowym. Rozciąga się sznureczek przy piecu, który musi być stale ciepły, a więc palić trzeba też i w nocy. To jest uciążliwe, bo trzeba wstawać i dokładać co 3-4 godziny drewna do pieca. Po 3 dniach takiego procesu grzyby są gotowe. Takie suszki można dodać do zup. Na wywarze z nich można stworzyć sos.:)) Dodaje się je do pierogów z grzybami i kapustą. Są świetnym dodatkiem do wielu dań. Można je dostać wszędzie, ale teraz przynajmniej już wiecie, co się z nimi dzieje zanim trafią na półki sklepów lub na bazarki! :)

 

                                                                                                    



Witaj, świecie!

Dziś, gdy czegoś potrzebujemy- rzecz oczywista, ruszamy do sklepu- dawniej ludzie musieli obywać się bez takich wygód. To czego potrzebowali musieli zrobić sami. Dla nich niczym dziwnym było pieczenie chleba w domu, robienie poduszek, albo haftowanie obrusów.

Widząc, że niektóre takie piękne tradycje są już nieznane dla ludzi ze wsi, a co dopiero z  miast i postanowiłyśmy je im przybliżyć wraz z ich historią ubogaconą anegdotami na ludowe tematy :)