Film z Millą w roli głównej

Joan_of_arc_miniature_graded

Święta Joanna d’Arc

jeanne-d-arc-1999-09-g

Scena z filmu ,,Joanna d’Arc”

Factor-5-Changing-History-for-the-PSP-Jeanne-d-039-Arc-2

Scena z filmu (wygląd głównej postaci)

Dzisiaj wpis będzie o filmie ,gdzie Milla Jovovich występuje jako tytułowa bohaterka.Chodzi o film ,,Joanna d’Arc„.Film opowiada o francuskiej bohaterce narodowej,zwanej też Dziewicą Orleańską,patronce Francji.Podczas wojny stuletniej poprowadziła armię francuską do kilku ważnych zwycięstw.Przyczyniła się do koronacji Karola VII.Joanna twierdziła,że otrzymała widzenie od Boga.Niestety,nie wszyscy w to wierzyli.Sąd kościelny oskarżył ją,przez co została schwytana i spalona na stosie w wieku 19 lat.
16 maja 1920 r. w Bazylice św.Piotra na Watykanie odbyła się kanonizacja Joanny.

Teraz podstawowe informacje o filmie:
Gatunek: dramat historyczny
Data premiery: 18.10.99 r.(świat)
18.02.00 r.(Polska)
Kraj produkcji:Francja
Język: angielski
Czas trwania: 160 min.
Reżyseria: Luc Besson
Scenariusz:Luc Besson,
Andrew Birkin
Muzyka: Eric Serra
Zdjęcia: Thierry Aborgast
Montaż: Sylvie Landra
Budżet: 390 000 000

Źródła:
Do wpisu: wikipedia.org

Do zdjęć: news.softpedia.com
toutlecine.com
wikipedia.org

Autor wpisu: Ola ♥
Ten film oglądaliśmy dziś na lekcji.Większości osób film się podobał.

 

 

Milla Jovovich

To amerykańska aktorka,modelka,piosenkarka i projektantka mody.Urodzona 17 grudnia 1975 r. w Kijowie.Od 5. roku życia mieszka w Stanach Zjednoczonych.Mówi płynnie po angielsku,francusku,ukraińsku i rosyjsku.milla-jovovich-2009-36783
Filmografia:
1988: Spotkanie dwóch księżyców
1988:Nocny pociąg do Katmandu
1991:Powrót do błękitnej laguny
1992: Kuffs
1992: Chaplin
1993: Uczniowska balanga
1997: Piąty element
1998: Gra o honor
1999: Joanna d’Arc
2000: Million Dollar Hotel
2000: Królowie życia
2001: Zoolander
2002: Brzuchomówca
2002: Resident Evil
2002: Zakładnik
2002: Facet z odzysku
2004: Resident Evil 2 :Apokalipsa
2004: Drugie Ja
2006: Ultraviolet
2007: Resident Evil : zagłada
2008: Spotkanie w Palermo
2009: Wyspa strachu
2009: Czwarty stopień
2010: Resident Evil : Afterlife
2010: Stone
2011: Trzej Muszkieterowie 3D
2011: Vykrutasy
2011: Faces in the crowd
2012: Resident Evil : Retrybucja
2014: The Winter Queen

Źródła: wikipedia.org , movies.yahoo.com 
Wpis: Ola ♥