CERTYFIKAT PROGRAMU „WF z Klasą” w roku szkolnym 2014/2015

certyfikat

W roku szkolnym 2014/2015 nasze gimnazjum przystąpiło do ogólnopolskiego programu edukacyjnego ,,WF z Klasą”. W ramach projektu realizowane były różnorodne zadania, a priorytetem stało się, aby zajęcia wychowania fizycznego w naszej szkole były jeszcze bardziej atrakcyjne, a każda lekcja stawała się nowym wyzwaniem, do którego każdy dzielnie przystępował.
Każda ze szkół przystępująca do projektu musiała spełniać określone regulaminem kryteria oraz realizować wyznaczone zadania.
Miło nam zakomunikować, że wszystkie nasze działania i cele, które sobie założyliśmy, zostały zrealizowane i zaakceptowane przez CEO i we wrześniu otrzymaliśmy certyfikat szkoły „WF z klasą”.
Serdecznie gratulujemy Szkolnemu Zespołowi WF ukończenia drugiej edycji programu WF z Klasą. Dziękujemy za pomysły, zaangażowanie i energię. Życzymy dalszych sukcesów.

Nasza szkoła w roku szkolnym 2015/2016 przystąpiła do III edycji programu Centrum Edukacji Obywatelskiej „Wf z klasą”. Serdecznie zapraszamy uczniów, rodziców i nauczycieli do odwiedzania i współtworzenia  naszego szkolnego bloga „Wf z klasą”.

Spada poziom aktywności fizycznej dzieci i młodzieży. Jesteśmy przekonani, że lekcje WF prowadzone w mądry i nowoczesny sposób są szansą na odwrócenie tego niebezpiecznego trendu. Kształtowanie w uczniach nawyku regularnego uprawiania sportu jest tak samo ważnym zadaniem szkoły, jak uczenie samodzielnego myślenia. Dlatego szkoła nie może być nastawiona tylko na promowanie sportowych talentów w kilku wybranych dyscyplinach. Jeśli lekcje WF są monotonne lub wiążą się z nadmiernym stresem, biciem rekordów i ciągłą rywalizacją, mogą na całe życie zniechęcić do aktywności ruchowej. Nasz program ma pokazać , że ze sportu w szkole każdy może czerpać przyjemność.

wf_z_klasa_tlo

 

/Koordynator programu Patrycja Kasperek/

Jak nie przytyć na wakacjach?

Już pod koniec lata, niektórzy składają sobie obietnice, że w przyszłym roku będą wyglądać jeszcze lepiej. Inni z kolei, zabierają się za walkę z dodatkowymi kilogramami dopiero po świątecznym obżarstwie. Są też tacy, którzy liczą na cud i pragną w miesiąc osiągnąć swoją wymarzoną sylwetkę. Niezależnie do której grupy Ty się zaliczasz, być może popełniasz jeden podstawowy błąd – zapominasz, że latem obowiązują takie same zasady żywienia, jak o każdej innej porze roku. Pozwalając sobie na więcej przez dwa miesiące, można całkowicie zmarnować pracę włożoną w osiągnięcie wymarzonej sylwetki.

zdjecie_543d1d7082c540bb9ee32c5fbc1dcef5

Stary scenariusz: Rankiem nie jesteś w stanie włożyć niczego do ust. Oczywiście, gdy od samego rana mocno grzeje słońce, mało kto ma ochotę na jajecznicę. Jednak poranne uczucie głodu jest zupełnie naturalną reakcją organizmu. Gdy zaburzyłeś ten rytm nocnym podjadaniem, aż do południa możesz nie czuć głodu.

Nowy scenariusz: O poranku potrzebujesz czegoś rześkiego. Najlepiej sprawdzą się różnego rodzaju koktajle mleczne. Do szklanki mleka, wrzuć świeże owoce, trzy łyżki płatków owsianych, trochę ziaren lub orzechów. Wystarczy je tylko zmiksować. Forma płynna jest łatwiejsza do przełknięcia z rana,
a dzięki dostarczaniu składników odżywczych, programuje Twój metabolizm na „tryb dzienny”. Ważne: śniadanie należy zjeść maksymalnie godzinę po przebudzeniu.

  1. Dzień zaczyna się wieczorem

Stary scenariusz: Nareszcie nie trzeba wstawać o szóstej rano! Wakacje to ten piękny czas, kiedy nawet pobudka o dziesiątej wydaje się zbyt wczesna. Dodatkowo wysokie temperatury nie zachęcają do jedzenia obiadów tak wcześnie, jak w ciągu roku szkolnego. W związku z tym, pierwsze burczenie w brzuchu, pojawia się zwykle wraz z obniżaniem się słońca na horyzoncie, czyli nie wcześniej niż
o godzinie siedemnastej. Wraz z pierwszymi kęsami posiłku, zaczyna budzić się duży głód, który zmusza do zjedzenia obiadu połączonego z kolacją. Ale wieczorne spotkanie ze znajomymi też nie obędzie się bez czegoś smacznego, choćby najprostszej kiełbaski z grilla. I tym prostym sposobem dwa ostanie posiłku są tak duże, że organizm nie zdąży ich strawić przed snem.

Nowy scenariusz: To nic złego, że w wakacje rytm dnia wygląda inaczej, ale wymaga on dostosowania rozkładu posiłków. Mniej więcej cztery godziny po wstaniu, zjedź posiłek. Jego podstawę powinny stanowić świeże warzywa i owoce, ale niezbędne jest też źródło pełnowartościowego białka. Dlatego sałatkę owocową możesz popić szklanką kefiru, który ma również działanie orzeźwiające. Taki posiłek sprawi, że wieczorem nie poczujesz wilczego głodu. Po południu zjedź normalnie obiad, a jeśli wybierasz się na spotkanie ze znajomi, zaproponuj im lekkie przekąski. Np. jeśli macie ochotę na grilla, możecie przyrządzić warzywa, chociażby cukinię czy paprykę, a do tego zaserwować pyszne sosy: czosnkowy, ze świeżych pomidorów lub winegret.

  1. Plażowe przysmaki

Stary scenariusz: Rano nie miałeś ochoty nic jeść, więc pakując się na plażę, nie pomyślałeś, że przydałoby się zabrać ze sobą coś do jedzenia. Z resztą, zawsze można coś kupić w przydrożnym sklepiku lub od spacerujących handlowców. Zatem w trakcie swojego plażowania zjadłeś: dwie drożdżówki, gofra z bitą śmietaną i popcorn. Dostarczyłeś swojemu organizmowi prawie 1000 kcal, a wszystkie pochodzą głównie z cukrów prostych i tłuszczów nasyconych, a więc są to tzw. puste kalorie.

Nowy scenariusz: Do torby z ręcznikiem plażowym wrzuć ciastka owsiane. Najlepiej upieczone przez Ciebie. Po drodze kup trochę sezonowych owoców. Dobrze sprawdzi się też kanapka, ale pamiętaj, że nie powinno się jej przechowywać na słońcu. Jeśli nie masz przenośnej lodówki, raczej zrezygnuj
z kanapek z wędliną, te – psują się najszybciej.

  1. Lody, lody dla ochłody

Stary scenariusz: W mieście upał jest bardziej dotkliwy. Do fontanny nie można wskoczyć, więc by ochłodzić organizm sięgasz po lody. Ale trzy kulki nie wystarczą. Dobierasz pyszną posypkę, sos toffi
i porcję bitej śmietany. Wszystko podane w wafelku, ma się rozumieć!

Nowy scenariusz: Lody są pyszne same w sobie i nie warto sięgać po te wszystkie dodatki, które tylko dostarczają pustych kalorii. Dwie kulki to idealna porcja! Jeśli chcesz jeszcze bardziej zredukować kalorie, wybierz sorbet zamiast tradycyjnych lodów. Nie zawiera on – najbardziej kalorycznej w tej zimnej przekąsce – tłustej śmietanki. A może warto orzeźwić się galaretką? Jej głównym składnikiem jest woda – a ta, jak wiadomo, kalorii nie ma wcale!

  1. Nie ugaszony żar tropików

Stary scenariusz: Kto zabrałby ze sobą wielką butlę wody na wycieczkę rowerową? Lepiej zatrzymać się na mały postój i napić zimnej coli. A po dojeździe na miejsce, czas rozpocząć piknik, bo wszyscy są już tak strasznie głodni!

Nowy scenariusz: Latem najłatwiej jest się odwodnić. Zwłaszcza w trakcie aktywności fizycznej. Pamiętaj, żeby zawsze mieć przy sobie wodę i popijać ją małymi łykami, zanim pojawi się uczucie pragnienia, które oznacza odwodnienie. Woda nie ma kalorii (w przeciwieństwie do słodkich napojów gazowanych), więc możesz ją pić w dowolnych ilościach. Poza tym uczucie głodu, często mylone jest z pragnieniem. Jeśli czujesz, że jesteś głodny, wypij szklankę wody, poczekaj piętnaście minut i zadaj sobie to samo pytanie jeszcze raz. Jeśli burczenie w brzuchu oznaczało tylko odwodnienie, powinno właśnie zniknąć.

zdjecie_543d1d7082c540bb9ee32c5fbc1dcef5

Pamiętaj: frytki i kebaby są dostępne przez cały rok, a tylko latem masz możliwość zjedzenia świeżych malin, jagód, czy fasolki szparagowej! Wybieraj w pierwszej kolejności produkty sezonowe!

Źródło: https://www.winiary.pl/zyjsmacznieizdrowo/

Lokalny lider „Wf z klasą” Patrycja Kasperek

Awans do Finału Ogólnopolskiego Rugby Tag:):):)

Awans do Finału Ogólnopolskiego Rugby Tag !!!
14 czerwca 2015 drużyna naszej szkoły pokonała w świetnym stylu reprezentacje szkół: GS nr1 Bolesławiec, GS nr 43 Wrocław oraz GS nr 4 Bolesławiec.Drużyna naszej szkoły w składzie: Sylwia Konik, Agata Tomaszewska, Kacper Mrozik, Emil Słobodzian, Radek Tabor, Szymon Tofil i Oskar Lasko awansowała do finału turnieju ogólnopolskiego Gimnazjalnej Ligi Rugby Tag który odbędzie się 17 czerwca 2015r na boisku KS Budowlani Łódź.

Opiekun uczniów: pani Joanna Kutryba

Najlepszym zawodnikiem turnieju został: Oskar Lasko

Gratulacje!!!

 

Lokalne spotkanie „Wf z klasą”

18 czerwca 2015 r. na terenie Gimnazjum Samorządowego nr 3 w Bolesławcu odbyło się drugie spotkanie – przeprowadzone przez nauczyciela wychowania-fizycznego Patrycję Kasperek programu Wf z klasą. Głównym celem spotkania było zapoznanie uczestników z realizowanym w naszej szkole programem. W warsztatach wzięli udział nauczyciele Miejskiego Zespołu Szkół nr 3, Gimnazjum im. A.Mickiewicza w Nowogrodźcu, Powiatowy Zespół Szkół Placówek Specjalnych w Bolesławcu, Przedszkole Niepubliczne „Akademia Rozwoju” w Tomaszowie Bolesławieckim, Dolnośląski Specjalny Ośrodek Szkolno-Wychowawczy nr 13 dla Dzieci Niewidomych i Słabowidzących we Wrocławiu oraz Szkoła Podstawowa nr 3 w Bolesławcu.

Na spotkanie został zaproszony specjalista ds. dietetyki oraz instruktor spinningu Daniel Milewicz z Bolesławca, który przedstawił  prelekcję nt. „Żywienie w trudnych czasach” oraz poprowadził część praktyczną elementy strechingu i relaksacja mięśni.

Uczestnicy byli bardzo zadowoleni ze spotkania. Wszyscy stwierdzili, że udział w programie „Wf z klasą”  jest inspirujący dla nauczycieli, motywujący dla uczniów, a także sprawia, że zajęcia stają się ciekawsze i bardziej atrakcyjne.

wf z klasa

Lokalny lider „Wf z klasą” Patrycja Kasperek

 

Dzień sportu 5.06.2015 r.

Nasz Patron Jan Paweł II wypowiedział słowa:
„Sport to najlepsza droga do pokonywania granic”.
W prawdzie nie każdy może bić rekordy świata, ale każdy może uprawiać
sport na miarę własnych możliwości.
Jest wartością piękną i wartą wysiłku.
Ma ogromny wpływ na rozwój intelektualny i duchowy człowieka
pozwala przekraczać własne słabości, szanować innych.

W dniu 05.06.2015r. na Orliku przy Gimnazjum Samorządowym nr 3 im. Jana Pawła II   nauczyciele wychowania fizycznego zorganizowali Dzień Sportu. O godzinie 8:15 uczniowie wraz z wychowawcami przybyli na szkolne boisko. Pani Dyrektor Irena Sikora-Kołodyńska uroczyście otworzyła zawody, życząc wszystkim uczniom sportowej rywalizacji  oraz bezpiecznego przebiegu imprezy. Uczniowie zmagali się w dyscyplinach lekkoatletycznych. Każdy uczeń miał prawo startu w indywidualnych dyscyplinach lekkoatletycznych  w ramach całorocznej rywalizacji o miano najbardziej usportowionego ucznia w szkole w roku szkolnym 2014/2015. Cała impreza odbyła się w duchu zasad „fair play” co pozwoliło spędzić w miłej atmosferze ten szczególny dzień aktywności ruchowej.

Lokalny lider „Wf z klasą” Patrycja Kasperek

1

4 1

3 2

1 2

1 2 3

1 2 3 5

 

Lekkoatletyczny Puchar Jean Humbert w Zgorzelcu

Lekkoatletyczny Puchar Jean Humbert w Zgorzelcu

imageszzzzzz

 Organizator: Szkolny Związek Sportowy „Dolny Śląsk” we Wrocławiu, Międzyszkolny Ośrodek Sportowy w Zgorzelcu, Centrum Sportowo – Rekreacyjne w Zgorzelcu

Terrmin: Zawody odbędą się 09.06.2015r. na Stadionie w Zgorzelcu, ul.Maratońska

Uczestnictwo: W zawodach prawo startu posiadają reprezentacje szkolne dziewcząt i chłopców, które potwierdziły chęć startu, składające się z 6 dziewcząt lub 6 chłopców, rocznik 1999 i młodsi

Program zawodów
- regulamin zgodny z zawartym w Kalendarzu Imprez na rok 2014/2015
- waga sprzętu: kula 3 kg dz, 5 kg chł, oszczep 600/700, dysk 1 kg/1,5 kg

Reprezentacja dziewcząt na zawody:
1. Dominika Kulczycka klasa IIc
2. Wiktoria Kunicka klasa IIc
3. Ewelina Janiec klasa IIIb
4. Marlena Marut klasa IIIb
5. Karolina Galek klasa IIIb
6. Klaudia Hola Ia

Reprezentacja chłopców na zawody:
1. Kacper Bysiec klasa IIId
2. Szymon Kut  klasa IIIa
3. Kacper Winiarski  IId
4. Gurtowski Paweł IIIb
5. Michał Sobkowicz IIId
6. Szymon Michalski IIa

ŻYCZYMY POWODZENIA:):):):)

Opiekun grupy chłopców: pani Joanna Kutryba
Opiekun grupy dziewcząt: pani Patrycja Kasperek

 

Najbardziej popularne desery świata

Słodkie i pyszne desery zna każdy z nas, ale jakimi smakołykami raczą się mieszkańcy innych krajów zastanawiają się tylko nieliczni. Każdy z deserów jest stworzony z czegoś innego, każdy z nich zupełnie inaczej smakuje, a dodatkowo każdy z nich pochodzi z całkiem innego zakątku świata. Te desery to dokładne odzwierciedlenie kultury danego państwa, z którego one pochodzą. Każdy z nich z biegiem lat poddaje się różnym modyfikacjom i zmianom, ale podstawa zawsze zostaje taka sama.

zdjecie_546b761085454bc9ac00dfcf9db92b40

1. Włoskie Tiramisu – deser pochodzi z Włoch. Został rozsławiony w czasie II wojny światowej, gdyż rodziny włoskich żołnierzy przysyłały do nich paczki z tym smakołykiem. Tiramisu tworzone jest z biszkoptów, które wcześniej namacza się w naparze z kawy i migdałowego likieru Amaretto. Następnie przekłada się je kremem zrobionym z połączenia sera Mascarpone, śmietany, żółtek i cukru. Tiramisu na wierzchu posypuje się zazwyczaj grubą warstwą kakao i czekolady. Najlepiej podawać ten deser schłodzony, żeby nie rozpadł się na talerzu. Mniej popularną wersją jest tiramisu z dodatkiem sezonowych owoców.

2. Austriacki Tort Sachera – tort ten został stworzony po raz pierwszy w Wiedniu w 1832 roku przez austriackiego cukiernika Franza Sachera. Czekoladowy, tłusty i ciężki biszkopt przekładany jest morelową marmoladą i oblany dużą ilością czekolady. Wykonano go specjalnie dla księcia Matternicha i jego gości. Przy podaniu tortu dodaje się dużą ilość bitej śmietany.

3. Angielski Eton Mess – tak zwany słodki bałagan stworzony na bazie bitej śmietany, pokruszonych bez i owoców. Oryginalny angielski Eton mess znany jest już od XIX wieku i był stworzony z dodatkiem słodkich i bardzo dojrzałych truskawek. Oprócz nieziemskiego smaku, jego piękno tkwi również w wyglądzie. To chyba jeden z deserów, który niezależnie od formy podania, wygląda zniewalająco i również tak smakuje!

4. Amerykańskie Donuty – inaczej pieczone w piekarniku pączki z dziurką. Donuty zazwyczaj dekoruje się słodką i dosyć kaloryczną polewą z mnóstwem kolorowych posypek. Pączki te wyglądają jak z bajki, dlatego dodatkowo można je jeść także oczami.

5. Australijska Pavlova – tort bezowy znany przede wszystkim dzięki swojemu unikatowemu smakowi i wyjątkowej konsystencji. Na świecie jest mnóstwo różnorodnych przepisów na ten przysmak. Najpopularniejszą jego wersją jest ten z dodatkiem bitej śmietany, świeżych owoców, listków mięty czy też czekoladowej polewy. Nazwa tortu pochodzi od nazwiska rosyjskiej primabaleriny Anny Pavlovej. Prawdopodobnie pierwszy taki tort przygotowano podczas pobytu jednej z tancerek w Perth (być może w 1926 albo 1929 roku), a stworzył go szef kuchni hotelu Esplanade. Natomiast Nowozelandczycy uważają, że deser ten przyrządzono po raz pierwszy w Wellington w czasie tournée Pavlovej.

6. Francuski Suflet („souffle” – nadmuchany) – jego historia rozpoczęła się we Francji i sięga aż XVIII wieku. Jest to elegancki deser, który poprzez swoją konsystencję i formę przypomina „nadmuchane” ciastko. Suflet przygotowuje się z utartych żółtek i ubitej odrobinę wcześniej piany z białek. Dodaje się do niego owoce i warzywa w zależności od tego czy chcemy podać suflet wytrawny czy w postaci deseru. Do zapiekania sufletu najlepiej użyć kokilek, czyli wysokich, ceramicznych miseczek, dzięki którym ciasto nie przywiera do brzegów. Warto pamiętać też, że francuski suflet podaje się na gorąco, najlepiej bezpośrednio po wyjęciu z pieca. Dłuższe leżakowanie sufletu w kokilce, czy też wychłodzenie go, spowoduje opadnięcie lub brak płynności w środku.

7. Francuskie Mousse – to również deser wywodzący się z Francji, choć najbardziej lubiany jest w Anglii czy Ameryce. Mousse przygotowuje się ze śmietany z dodatkiem jajek, czekolady (białej lub mlecznej) i startych wcześniej owoców. Ten deser najlepiej smakuje delikatnie schłodzony.

8. Turecka/Grecka Baklawa – klasyczny deser wywodzący się z Turcji i Grecji, ale również znany w kuchni ormiańskiej i bałkańskiej. Baklawa to ciastko stworzone na bazie ciasta filo, przełożonego wcześniej posiekanymi orzechami i migdałami. Gotowy deser zapieka się w piekarniku, a następnie oblewa się go syropem cukrowym lub miodowym. Całość kroi się w nie duże kwadraty bądź romby. Na koniec baklawę posypuje się zmielonymi bądź pokruszonymi pistacjami. Turecka Baklawa to chyba najsłodszy deser jaki istnieje.

9. Wadowicka Kremówka (papieska) – najbardziej ulubione ciastko młodego Karola Wojtyły, nieco później rozsławione we wspomnieniach przez Jana Pawła II. Jako przyszły papież Karol Wojtyła zajadał się kremówkami za młodu w swoim rodzinnym mieście Wadowicach. Jednak najlepsze kremówki robi się w Krakowie, a następnie przewozi się je do Wadowic. Przysmak poniekąd wymyślony został przez cesarza Francuzów. Kremówka to ciastko, które składa się z kilku warstw ciasta francuskiego, kremu maślano-śmietankowo-żółtkowego i dodatku cukru pudru na wierzchu. Dziś krem patissier (maślano-śmietankowo-żółtkowy) w cukierniach zastępuje się budyniem waniliowym bądź śmietankowym ze sporą ilością tablerowanego masła i bitą śmietaną.

10. Amerykańskie Apple Pie – owocowa tarta, w której podstawowym składnikiem nadzienia są pokrojone jabłka z dodatkiem aromatycznych przypraw (kardamon, cynamon lub środek z laski wanilii). Deser ten najczęściej serwuje się z bitą śmietaną na górze i dodatkiem gałki lodów waniliowych. Ciasto, z którego przygotowuje się słynne Apple Pie, najlepiej podzielić na dwie części. Jedna z nich posłuży jako spód, a druga będzie stanowiła element, który przykryje nadzienie. Zazwyczaj z części ciasta znajdującej się na górze wycinane są paski, którymi zakrywa się nadzienie lub tworzy się dekoracyjny wzór, np. kratkę.

Przepis na Eton Mess

Składniki:

·      Kilka drobnych, świeżych truskawek

·      500 ml śmietany 30%

·      6-8 szt. małych pokruszonych bez

·      2 łyżki cukru pudru

Sposób przygotowania:

1. Śmietanę wlewamy do miski, dodajemy cukier puder i wszystko razem miksujemy. Gotową bitą śmietanę przekładamy do worka cukierniczego i wstawiamy na kilka minut do lodówki.

2. Truskawki oczyszczamy, myjemy i kroimy w średnią kosteczkę.

3. Przygotowujemy naczynie, w którym mamy zamiar podać deser – najlepiej użyć do tego przezroczystej wysokiej szklanki. Na jej spód wyciskamy bitą śmietanę, następnie dodajemy pokrojone wcześniej truskawki i pokruszone bezy. Wierzch deseru dekorujemy bitą śmietaną i świeżymi truskawkami według własnego uznania.

Źródło: https://www.winiary.pl/zyjsmacznieizdrowo/

Lokalny lider „Wf z klasą”  Patrycja Kasperek

 

Świetny mecz na początek finału TBL! Mistrz rozpoczął od wygranej.

Świetny mecz na początek finału TBL! Mistrz rozpoczął od wygranej.

Wszyscy sympatycy piłki koszykowej z MZS nr 3 w Bolesławcu, dnia 28 maja udali się do Zgorzelca by kibicować zespołowi PGE Turów Zgorzelec kontra Stelmet Zielona Góra.

PGE Turów Zgorzelec od zwycięstwa rozpoczął walkę o mistrzostwo Polski. Obrońcy tytułu w pierwszym meczu finału TBL pokonali Stelmet Zieloną Górę 85:77. Nasi uczniowie tak mocno dopingowali, że nie mogło być mowy o przegranej.

PGE Turów Zgorzelec - Stelmet Zielona Góra 85:77 (21:13, 18:21, 23:18, 23:25)

 

Opiekunowie wyjazdu: P. Kasperek, J.Kutryba, A.Skirpan, K.Prokowski, R. Gorski

SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC

Lokalny lider „Wf z klasą” Patrycja Kasperek

Pożywne smoothie, koktajle i shakei

Pewnie nie raz zastanawialiście się nad tym, czym różnią się w swoim składzie smoothie, koktajle i shake’i oraz co będzie najlepsze przy Waszym trybie życia lub diecie. Poniżej przedstawiamy krótką charakterystykę poszczególnych napojów oraz różnice występujące pomiędzy nimi. Dla spragnionych orzeźwienia mamy także kilka przepisów na nadchodzące ciepłe dni.

zdjecie_d33585866dd948beb7073a0d8133f29b

SMOOTHIE

Smoothie to zimny, zmiksowany napój na bazie świeżych owoców i warzyw, czasami z dodatkiem świeżych ziół. Jego cechą charakterystyczną jest gęsta, kremowa konsystencja, orzeźwiający smak i wyjątkowy kolor. Do przygotowania smoothie wykorzystuje się głównie świeże, sezonowe owoce bądź warzywa. Urozmaiceniem smakowym tego napoju może być dodatek miodu, płatków owsianych lub otrębów.

SMOOTHIE PIETRUSZKOWO-CYTRYNOWE

Składniki:

·      1 i 1/2 szklanki wody mineralnej

·      1/3 pęczka natki pietruszki (bez łodyżek)

·      Sok z 1/2 cytryny

·      Cukier (do smaku)

·      Pokruszony lód

Sposób przygotowania:

1.    Do blendera wlewamy odrobinę wody i dodajemy natkę pietruszki. Następnie całość blendujemy, aż nasza natka będzie posiekana bardzo drobno.

2.    Później kolejno dodajemy cukier, pozostałą część wody i sok z wyciśniętej cytryny. Miksujemy do całkowitego połączenia się składników.

3.    Dla schłodzenia napoju możemy dodać pokruszony wcześniej lód. Tak przygotowany napój przelewamy do szklanki.

SMOOTHIE JARMUŻOWO-ANANASOWY

Składniki:

·      200 g jarmużu

·      1/2 ananasa

·      1 limonka

·      2 pomarańcze

Sposób przygotowania:

1.    Jarmuż myjemy i obrywamy liście z grubych łodyg.

2.    Ananasa obieramy wykrajamy środek i kroimy go w grubą kostkę.

3.    Z limonki wyciskamy sok (możemy również otrzeć trochę skórki z limonki po zrobieniu smoothie).

4.    Pomarańcze obieramy i tak, jak przy ananasie kroimy w grubą kostkę.

5.    Tak przygotowane składniki wrzucamy do blendera i wszystko razem miksujemy. Następnie odstawiamy do lodówki, żeby napój się schłodził.

KOKTAJL

Koktajl jest to orzeźwiający lekki napój, który składa się tylko z owoców i soków owocowych. W upalne dni można dodawać do niego pokruszony lód. W swojej konsystencji przypomina on gęste soki. Idealnie nadaje się jako podwieczorek zamiast ciastka.

KOKTAJL NEKTARYNKOWY

Składniki:

·      2 banany

·      2 nektarynki

·      1 średnia garstka płatków owsianych

·      200 g jogurtu typu greckiego

·      1 szklanka mleka

·      2 łyżki miodu

Sposób przygotowania:

1.    Banany obieramy ze skóry, a nektarynki dokładnie myjemy.

2.    Do blendera wrzucamy owoce, płatki owsiane, dodajemy miód, jogurt oraz dolewamy mleko. Całość blendujemy.

3.    Gotowy napój przelewamy do szklanek i dodajemy kilka kostek lodu. Koktajl możemy udekorować słomką, bądź ozdobnym mieszadełkiem.

KOKTAJL MALINOWY

Składniki:

·      300 g malin

·      200 ml mleka

·      3 łyżeczki cukru

Sposób przygotowania:

1.    Maliny rozmrażamy i przekładamy do blendera. Dodajemy mleko i cukier.

2.    Wszystko razem blendujemy, aż do połączenia się składników.

3.    Gotowy napój przecieramy przez sito w celu pozbycia się pestek. Następnie koktajl przelewamy do szklanki, w której chcemy go podawać.

SHAKE

Shake jest to nic innego jak odmiana koktajlu owocowego. Rożni się tym od poprzednich napojów, że używa się do niego mleka, jogurtu lub kefiru. Z tego względu uznawany jest on za bardziej sycącą wersję koktajli. Często do shake’a dodaje się pokruszone ciastka, lody oraz różnego rodzaju polewy.

SHAKE JAGODOWY

Składniki:

·      1 szklanka świeżych, opłukanych jagód

·      1 duży jogurt naturalny

·      1 cukier wanilinowy

Sposób przygotowania:

1.    Czyste jagody wrzucamy do blendera. Dolewamy jogurt naturalny i wsypujemy cukier wanilinowy. Całość blendujemy.

2.    Gotowy napój odstawiamy do lodówki na kilka minut żeby się schłodził, a następnie przelewamy do szklanek, w których chcemy go podawać. Tak przygotowanym koktajlem możemy delektować się całe upalne lato.

Źródło: https://www.winiary.pl/zyjsmacznieizdrowo/

Lokalny lider  ”Wf z klasą” Patrycja Kasperek