Jadłospisy :)

Placuszki ryżowe z gruszką

Składniki:                                                                                                                     jedno jajko                                                                                                                  50g ugotowanego ryżu                                                                                                jedna gruszka                                                                                                              jedna łyżka mąki

Wykonianie:                                                                                                                 Wszystko razem wymieszać i smażyć na suchej patelni. Banalnie proste a jakie pyszne!


Włoskie naleśniki z mozzarellą i pomidorami

Składniki:                                                                                                               jedno jajko                                                                                                           100 ml mleka 1,5 % tłuszczu                                                                                    50 g mąki żytniej pełnoziarnistej lub pszennej grahamki                                              5 ml oleuj rzepakowego uniwersalnego                                                                  150 g pomidorów                                                                                                      30 g polędwicy z piersi kurczaka                                                                              20 g Mozzarelli                                                                                                          Bazylia

Wykonanie:                                                                                                        Mozzarellę i pomidora pokroić w plasterki, polędwicę w paski. Jajko roztrzepać         i wymieszać z mąką, mlekiem oraz bazylią i odrobiną soli. Jeśli masa będzie zbyt gęsta dodać wodę. Na patelni teflonowej rozgrzać olej i usmażyć z masy naleśnika. Po przewroceniu go na drugą stronę zdjąć patelnię z gazu i ułożyć na połowie naleśnika mozzarellę, polędwicę oraz połowę pomidorów. Całość posypać bazylią     i złożyć naleśnika. Patelnię przykryć i chwilę podgrzewać na małym ogniu. Naleśnika przełożyć na talerz i ozdobić pozostałymi pomidorami oraz świeżą bazylią.


Ciasto marchewkowe

Ciasto marchewkowe jest wysokie, wilgotne i puszyste. Jeśli macie w domu zalegającą marchewkę to będzie najlepszy i najsmaczniejszy sposób na jej wykorzystanie. Do ciasta można zrobić prostą polewę ze słonego serka, ale         bez niej jest równie pyszne. Tą samą polewą można także przełożyć ciasto               i otrzymać tort marchewkowy. Ja piekę marchewkowiec w tortownicy o średnicy       26 cm, ale można także użyć prostokątnej blaszki.

Składniki:                                                                                                                1,5 szklanki startej marchewki (ok.3-4 marchewki)                                                  1,5 szklanki mąki                                                                                                      4 jajka                                                                                                                        1 szklanka oleju                                                                                                          1 szklanka cukru                                                                                                        1 łyżeczka proszku do pieczenia                                                                                1 płaska łyżeczka sody                                                                                              1 łyżeczka cynamonu                                                                                                1 łyżeczka przyprawy do piernika (można pominąć)                                                  1 łyżka cukru wanilinowego                                                                                      1 szklanka pokrojonych orzechów włoskich                                                              pół łyżeczki soli

Czynności przygotowawcze:                                                                       Marchewkę trzemy na tarce o drobnych oczkach. Orzechy włoskie kroimy               lub łamiemy na małe kawałki. Piekarnik nastawiamy na 180°C i zabieramy             się za ciacho. Jajka ubijamy mikserem z cukrem i cukrem wanilinowym przez         ok. 3 minuty. Zaczynamy powoli dolewać olej – ciasto w trakcie mieszania wchłonie cały. Ciągle ubijając, stopniowo dodajemy mąkę wymieszaną z solą, proszkiem         i sodą. Ciasto powinno być gęste. Dodajemy cynamon oraz ewentualnie przyprawę do piernika. Na końcu wsypujemy odciśniętą marchewkę i orzechy, i mieszamy ostatni raz. Formę (najlepiej tortownicę o śr. 26cm) natłuszczamy lub wykładamy papierem do pieczenia. Wlewamy ciasto i pieczemy je ok. 45-55 min. (najlepiej sprawdzać patyczkiem). Ciasto marchewkowe podajemy posypane cukrem pudrem (ja takie najbardziej lubię) lub posmarowane polewą: Polewa: 100 g kremowego, słonego serka (np. Philadelphia, Ostrovia, Almette) 3-4 łyżeczki miodu (lub ok. 5 łyżek cukru pudru) 2 łyżki masła. Masło ucieramy za pomocą miksera lub ręcznie. Dodajemy po łyżeczce serka, aż do wykończenia. Dosładzamy miodem lub ewentualnie cukrem pudrem. Masą smarujemy wierzch zimnego ciasta i schładzamy w lodówce. Jeśli ciasto chcemy dodatkowo przełożyć masą – podwajamy ilość składników polewy. Ciasto marchewkowe przekrawamy wtedy na pół i cienko smarujemy.

Powodzenia! :)

 

 

Ciasteczka owsiane

Składniki:                                                                                                              płatki owsiane górskie – 2 szklanki                                                                      mąka orkiszowa z pełnego przemiału – 1 i 1/2 szklanki                                    brązowy cukier – 3/4 szklanki                                                                            orzechy włoskie – 1/3 szklanki                                                                              rodzynku lub suszona żurawina – 1/3 szklanki                                                  skrobia kukurydziana lub mąka ziemniaczana – 1/2 łyżeczki                                proszek do pieczenia bez aluminium – 1/2 łyżeczki                                              soda do pieczenia – 1/2 łyżeczki                                                                          cynamon – 1 łyżeczka                                                                                              sól – 1/2 łyżeczki                                                                                                siemię lniane mielone – 2 łyżki                                                                          gorąca woda – 6 łyżek                                                                                                  olej kokosowy (lub margaryna roślinna) – 1 szklanka

Wykonanie:                                                                                                               1. Do kubka wsypujemy siemię lniane i zalewamy gorącą wodą. Dokładnie mieszamy i odstawiamy na około 10 minut, żeby papka zgęstniała do konsystencji kleistego żelu.                                                                                                           2. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180C (350F).                                         3.W międzyczasie w misce mieszamy dokładnie wszystkie składniki, za wyjątkiem oleju kokosowego i siemienia lnianego.                                                                       4. Olej kokosowy rozpuszczamy w garnku lub w mikrofalówce. Dodajemy olej           i papkę z siemienia lnianego do suchych składników. Wszystko dokładnie mieszamy.                                                                                                                 5. Następnie łyżką wykładamy na blachę wyłożoną pergaminem. Z jednej łyżki mieszanki wychodzi jedno ciasteczko. Jeśli trzeba delikatnie spłaszczamy ciasteczka na blasze.                                                                                                 6. Pieczemy przez około 15 minut, aż ciastka nabiorą jasnozłotego koloru.               Z przepisu wychodzi około 30 ciasteczek owsianych.

Smacznego!! :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


*

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

CommentLuv badge