Ziołowe trio.

Do ugotowania jednej z moich ulubionych potraw używam pieczarek.  Gdy podczas zakupów przechodziłem obok działu ogrodniczego, zauważyłem pudło z napisem „hodowla pieczarek” od razu chciałem je kupić. Zanim włożyłem pudło do koszyka, przeczytałem informację na opakowaniu. Okazało się, że do hodowli potrzebna jest stała temperatura. W instrukcji polecano umieścić w spiżarni (to takie pomieszczenie w którym przechowuje się przetwory). A my nie mamy spiżarni :(
Ale interpaczka zawsze coś wymyśli! :)
Obok hodowli pieczarek leżało niewielkie pudełko „Ziołowe trio”. Pomyślałem, że w kuchni gdy gotuję, nie zapominam o przyprawach… A bazylia, szczypiorek i pietruszka są takimi ziołowymi przyprawami.
Naklejka na opakowaniu zawiera najważniejsze informacje:

Ziołowe Trio przeznaczone jest do samodzielnej uprawy ziół w każdym domu. W komplecie znajdują się 3 doniczki ceramiczne, sprasowane podłoże kokosowe i nasiona. Sposób uprawy jest bardzo prosty i wystarczy 9 kroków do uzyskania sukcesu:

1. Umieść krążki Cocospress w doniczkach

2. Wlej 150 ml wody do każdej doniczki

3. Pozwól krążkom Cocospress nasiąknąć wodą przez ok. 5 minut

4. Rozsyp równomiernie nasiona na podłożu, przykrywając je półcentymetrową warstwą podłoża

5. Dociśnij delikatnie ziemię, zwilż ją za pomocą spryskiwacza

6. Przykryj doniczki przezroczystą folią, aby zapobiec wysuszeniu

 

7. Ustaw doniczki w słonecznym miejscu, utrzymuj temperaturę pokojową ok. 20 *C

8. Gdy zioła zaczną rosnąć, zdejmij folię

 

9. Gdy sadzonki osiągną wysokość 5 – 6 cm,

wybierz kilka najzdrowszych, pozostałe możesz przesadzić do innych pojemników.

Jak widać wyhodowanie ziołowego trio nie jest kłopotliwe.

Chociaż moje rośliny miały trudniej… Z doświadczenia z rzeżuchą wiemy, że rośliny trzeba regularnie podlewać. Ale jak tu podlewać gdy się wyjeżdża? Trzeba rośliny pakować ze sobą:

I jeszcze jeden wyjazd:

Poczytałem trochę o tych trzech ziołach. Oto najważniejsze fakty (źródło wikipedia):

Bazylia pochodzi prawdopodobnie z tropikalnej strefy Afryki, ale obecnie nie rośnie dziko, występuje tylko w uprawie. Nazwa wywodzi się od greckiego βασιλεύς , czyli król, gdyż wierzono, że tylko król może zerwać tę roślinę. W Rzymie bazylia była używana jako talizman przeciwko bazyliszkowi. Libijczycy spożywali ją dla ochrony przed wężami i skorpionami.
W Azji uprawiano ją od czasów prehistorycznych!
Jest rośliną leczniczą: poprawia trawienie, poprawia nastrój i dodaje sił.
Jest rośliną przyprawową: ma miły, korzenny słodkawy smak. Używa się liści do sałatek, zup, twarożku, mięsa i do pesto (ja uwielbiam pesto!)

Moja bazylia ma teraz takie liście:

Pietruszka jest warzywem. Biały korzeń używany jest do zup, albo sałatki warzywnej. Natka pietruszki ma dużo witaminy A, żelaza i witaminy C.

Moja pietruszka wygląda teraz tak:

Szczypiorek jest rośliną z rodziny czosnkowatych. Znany był już w starożytności. Liście zawierają dużo witaminy C, witaminę B2, sód, wapń, potas, fosfor i żelazo.

W informacjach o przyprawach zaznaczyłem, że zawierają żelazo. To dla mnie ważne, bo miałem niedawno za mało żelaza we krwi.

W projekcie „Niebieska planeta” będzie więcej zdjęć ziołowego trio!

pozdrawiam

Michał

This entry was posted in ***, Doświadczenia i obserwacje, Projekt "Niebieska planeta", Szkoła z klasą 2.0 - edycja 2012/13. Bookmark the permalink.

2 Responses to Ziołowe trio.

  1. gimblog says:

    Piękna bazylia. Idealna do spaghetti, czy na kanapkę z pomidorem. Pozdrawiam i powodzenia w w dalszych uprawach. http://blogiceo.nq.pl/gimblog3/