Dziennik Podróży. Część 4.

Dzisiaj jest baaardzo zimno.
Ale nie, nie tak zimno jak w Polsce.
W Istambule rano był 1C a teraz jest ok. 6C.
Dlatego dzisiaj na rozgrzanie pijemy Salep. Salep to mleczny napój z bulwy storczyka.

Według mnie Salep ma posmak budyniu waniliowego z lekką nutą cynamonu. Jest słodki, i baaardzo rozgrzewa.

Oto przepis na ten Turecki przysmak:

  • 1 bulwa ze storczyka męskiego

  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

  • 1 łyżka cukru

  • 0,5 l mleka

  • 0,5 łyżeczki mielonego cynamonu

  • 0,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego

Bulwę storczyka męskiego obrać ze skóry, umyć, zetrzeć na tarce jarzynowej o drobnych oczkach i przełożyć do miski. Wsypać do tego cukier, mąkę ziemniaczaną i dokładnie rozetrzeć. Mleko przelać do rondla, zagotować na dużym ogniu i ściągnąć z ognia. Z zagotowanego mleka odlać 2 łyżki i razem z ekstraktem waniliowym wymieszać je z roztartymi wcześniej składnikami. Wymieszane składniki przełożyć do zagotowanego mleka, ponownie zagotować na małym ogniu, po czym przelać do filiżanek. Przed podaniem napój oprószyć mielonym cynamonem.

A oto zdjęcia z Salepem w głównej roli:

zdjęcie 2 (3)
Autor: Michał Żelazowski, http://blogiceo.nq.pl/interpaczka2, CC BY-SA 3.0.
zdjęcie 4

Autor: Karolina Żelazowska CC BY-SA 3.0.

zdjęcie 1 (1)

Autor: Karolina Żelazowska CC BY-SA 3.0.

zdjęcie 2 (2)

Autor: Karolina Żelazowska CC BY-SA 3.0.

 

Po chwili…

zdjęcie 3 (1)

Autor: Michał Żelazowski, http://blogiceo.nq.pl/interpaczka2/ CC BY-SA 3.0.

Bardzo gorąco polecam Salep.
Michał

Przepis na podstawie Smakowity.pl

This entry was posted in Bez kategorii, Turcja and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


*

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

CommentLuv badge