Jak przygotować kutię?

Kutia to słodkie danie wigilijne, łatwe do przygotowania. Polecam!!!

Składniki na 4 osoby:

  1.  1/2 szklanki pszenicy
  2.  1/2 szklanki maku
  3.  1/2 szklanki rodzynków
  4.  1/2 szklanki płatków migdałowych
  5.  1/2 szklanki orzechów włoskich
  6.  1/2 szklanki słodkiej śmietanki – 30 %
  7.  3 łyżki miodu, cukier do smaku

zdjęcie własne CC-BY 3.0

 

zdjęcie własne CC-BY 3.0

Sposób przygotowania:

Pszenicę zalać wodą, 2 cm ponad powierzchnię. Gotować pod przykryciem na małym ogniu do miękkości.
Mak zalać wodą, odstawić na godzinę, następnie gotować do miękkości i wygotowania wody.
Zemleć  maszynką z sitkiem do mielenia maku /małe otworki sitka/. Składniki wymieszać.
Jeść z apetytem!!!

zdjęcie własne CC-BY 3.0

2 comments

  1. Adijhos pisze:

    Kutia wygląda bardzo apetycznie.
    Nigdy jeszcze nie jadłem kutii. U mnie na wigilii są inne dania (np zupa grzybowa u jednej a barszcz u drugiej babci).
    Adijhos ostatnio opublikował…1000 odwiedzinMy Profile

  2. kryska2001 pisze:

    Wygląda rewelacyjnie :) Muszę spróbować przyrządzić sama
    Zapraszam na mojego bloga http://blogiceo.nq.pl/nowinki/

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


*

CommentLuv badge
css.php