Tradycyjne potrawy wigilijne

Boże Narodzenie jest najpiękniejszym świętem obchodzonym w Polsce. Kojarzy mi się z domem, rodziną, wspaniałą świąteczną atmosferą wśród najbliższych i stołem ze wspaniale przyrządzonymi daniami. Babcia pamięta, jak rodzice opowiadali jej, że na te święta suto zastawiali stoły bo wierzyli, że następny rok będzie bardziej obfitował w dobrobyt. Dlatego też przyrządzane były potrawy na wiele sposobów z produktów, które im ziemia zrodziła. A jak wiadomo kiedyś wszystko, co urosło było zdrowe, ekologiczne, smaczne, aromatyczne i wartościowe. Na wigilijnym stole nie mogło zabraknąć tradycyjnej i smacznej ryby złowionej w pobliskich rzekach i stawach. Nie mogło zabraknąć również potraw z grzybów, kapusty, grochu, warzyw, fasoli, kaszy, ziemniaków i oczywiście kompotu z suszonych owoców. Na słodko jeszcze nie mogło zabraknąć makowców, klusków z makiem i kutii. Dziś jeszcze pieczemy pączki, faworki i inne ciasta. W naszym domu na wigilijny stół przygotowujemy smażonego karpia, barszczyk z uszkami, pierogi z kapusty i grzybów, bigos wigilijny, sałatkę jarzynową, śledzie na różne sposoby, rybę po grecku i kapustę z grochem. Na słodko kutię, pączki, makowiec i kompot z suszonych owoców. Bardzo ważne jest, aby w tym dniu na wigilijnym stole niczego nie zabrakło, ale najważniejsza jest rodzinna ciepła atmosfera w otoczeniu najbliższych przy wspaniale pachnącej choince. Na zakończenie podam przepis na dwie wigilijne potrawy- żur wigilijny i kluski z makiem.

 

Kluski z makiem

Składniki:

ciasto:1/3 kg mąki, sól, woda;

masa makowa: 1 szklanka maku, 1 szklanka mleka, 3 łyżki miodu, 1łyżka masła, 1łyżka siekanej skórki pomarańczowej, po 5 dag rodzynków, orzechów włoskich lub migdałów.
Z mąki, jaja, wody i soli zagnieść ciasto, rozwałkować, gdy przeschnie pokroić na makaron. Mak namoczyć zaparzyć mlekiem, pozostawić do spęcznienia, przepuścić 2-3 razy przez maszynkę. Dodać miód, masło oraz bakalie i wszystko razem przesmażyć. Wymieszać z kluskami. Można jeść na ciepło lub na zimno.


Żur wigilijny

 

Składniki:
marchewka,

pietruszka,
pół selera,
4 suszone grzyby,
pieprz, sól.

Zakwas: 10 dag mąki żytniej pytlowej,
10 dag mąki żytniej razowej,
2 ząbki czosnku
skórka razowego chleba
Składniki zakwasu zalać w słoju litrem przegotowanej wody, przykryć gazą i zostawić na kilka dni w temperaturze pokojowej (zakwas można zastąpić litrem gotowego żuru). Z warzyw i grzybów ugotować litr wywaru, lekko posolić i przelać, przez sito. Dodać litr zakwasu i zagotować. Podawać z gotowanymi ziemniakami.

Przedstawiam Wam składniki na zakwas. Żebyście łatwiej zapamiętali dodałam obrazki.

One thought on “Tradycyjne potrawy wigilijne

  1. Olu,

    Stworzyłaś interesujący artykuł, w którym opisałaś święta biorąc pod uwagę ich lokalny wymiar. Gratuluję! Zaskoczyło mnie to, że pieczecie na świąteczny stół pączki i faworki, czyli potrawy, które mnie kojarzą się z karnawałem :) Fajnym pomysłem było także dodanie przepisu na kluski z makiem i postny żur. Szczerze powiedziawszy nigdy nie jadłam klusek z makiem i trochę mnie korci żeby (pomimo tego, że święta się skończyły) spróbować je zrobić! Czy Ty kiedyś sama robiłaś te potrawy? :)

    Pozdrawiam Cię ciepło,
    Dorota Marszałek
    dorotamarszalek ostatnio opublikował…Jeszcze więcej TIK!My Profile

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


*

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

CommentLuv badge