„Krowa Chin” – pochodzenie soi…

Soja pochodzi z południowo-wschodniej Azji, a dokładniej z Chin. Jest tam uprawiana już od co najmniej XI wieku p. n. e.. Chińczycy nazywają to warzywo „krową Chin”.

W Japonii ziarna soi pojawiły się o wiele później – na początku naszej ery, a do Europy dotarły dopiero w XVI w.

W latach 60. XX wieku w Stanach Zjednoczonych i Europie na skutek zwiększonego zapotrzebowania na nowe, wartościowe źródła białek rozpoczęto, oprócz dotychczasowej produkcji oleju, przetwarzać soję na mąkę, grysik, kaszę oraz koncentraty białka.

Obecnie w USA znajduje się 45% powierzchni gruntów zajętych pod uprawę soi, z tamtąd też pochodzi około 55% jej światowej produkcji. Oprócz Stanów Zjednoczonych największymi producentami soi są Brazylia, Argentyna, Chiny oraz Indie.

W Polsce jest rzadko uprawiana, gdyż wymaga ona dużo ciepła i stałych umiarkowanych opadów. Na niewielką skalę uprawiane są odmiany dostosowane do naszego klimatu.

zapoznanie z projektami

w dniu 06.04.2011 rok

zespół pierwszy ( Michał Wiśniewski , Dominika Ostrowska , Monika Robak , Adam Giszter ,Adam Łojewski) zajmują się montowaniem prezentacji multimedialnej na temat : „etapy kiełkowania soi”

wywiad:

Dziennikarz: Jak wygląda podział pracy w waszej grupie ?

Grupa: Michał Wiśniewski siał soje Dominika Ostrowska fotografowała roślinę a aktualnie wspólnie przygotowujemy prezentacje

Dziennikarz: Jednym z waszych zadań było zasianie soi. Czy fascynujące dla was było przyglądanie się tej roślinie

Grupa: Było to bardzo interesujące doświadczenie dla całej grupy.

Dziennikarz: Czy któryś z etapów wzrostu soi wzbudził wasze zdziwienie lub szczególne zainteresowanie?

Grupa: Tak szczególnie kiedy zaobserwowaliśmy pierwsze kiełki które wypuszczała soja.

Dziennikarz: Na jakim etapie jest obecnie wasza praca?

Grupa: Przygotowywujemy prezentację multimedialną

Dziewnnikarz: Czym zajmujecie się aktualnie?

Grupa: obecnie montujemy prezentację

Dziennikarz: Wasza prezentacja bazuje na zdjęciach , ilustracjach wykresach czy więcej zamierzacie zamieścić w niej tekstu?

Grupa: prezentacja bazuje zdecydowanie na fotografiach.

Dziennikarz: Dziękuję za możliwość przeprowadzenia wywiadu.

Grupa: proszę bardzo 

zespół drugi (Kinga Leszczyńska , Damian Kozłowski , Szymon Kurek , Dawid Kropidłowski) zajmują się wyborem przepisu na potrawę, którą przygotują na następne zajęcia. Temat ich pracy to : ” wykorzystanie soi jako produktu spożywczego”

wywiad:

Dziennikarz: Spośród ilu przepisów macie możliwość wyboru tego , który zrealizujecie?

Grupa: spośród 11.

Dziennikarz: Wachacie się pomiędzy jakimiś z nich?

Grupa: Tak pomiędzy kulkami z soi a kotletami z soi.

Dziennikarz: Zdołaliście wybrać przepis który zrealizujecie?

Grupa: Tak

Dziennikarz: Czy przyrządzanie tej potrawy odbędzie się w waszej pełnej grupie czy wyznaczycie osobę , która będzie za to odpowiedzialna?

Grupa:Każdy przygotowywuje ją samodzielnie

Dziennikarz: Dziękuję za możliwość przeprowadzenia wywiadu.

Grupa: nie ma za co. 

Trzecia grupa ( Aniela Walkowska , Kornelia Otremba, Agata Grzelak) zajmują się uzupełnianiem bloga.

Etapy

Wybór tematu

Planowanie zadań

Realizacja zadań

Prezentacja – Ocena

Planowanie

Pierwszy zespół: Michał Wiśniewski ,Dominika Ostrowska ,Monika Robak ,Adam Giszter ,Adam Łojewski

Drugi zespół: Dawid Kropidłowski ,Damian Kozłowski ,Szymon Kurek ,Kinga Leszczyńska

Trzeci zespół: Agata Grzelak ,Aniela Walkowska ,Kornelia Otremba