„Krowa Chin” – pochodzenie soi…

Soja pochodzi z południowo-wschodniej Azji, a dokładniej z Chin. Jest tam uprawiana już od co najmniej XI wieku p. n. e.. Chińczycy nazywają to warzywo „krową Chin”.

W Japonii ziarna soi pojawiły się o wiele później – na początku naszej ery, a do Europy dotarły dopiero w XVI w.

W latach 60. XX wieku w Stanach Zjednoczonych i Europie na skutek zwiększonego zapotrzebowania na nowe, wartościowe źródła białek rozpoczęto, oprócz dotychczasowej produkcji oleju, przetwarzać soję na mąkę, grysik, kaszę oraz koncentraty białka.

Obecnie w USA znajduje się 45% powierzchni gruntów zajętych pod uprawę soi, z tamtąd też pochodzi około 55% jej światowej produkcji. Oprócz Stanów Zjednoczonych największymi producentami soi są Brazylia, Argentyna, Chiny oraz Indie.

W Polsce jest rzadko uprawiana, gdyż wymaga ona dużo ciepła i stałych umiarkowanych opadów. Na niewielką skalę uprawiane są odmiany dostosowane do naszego klimatu.

Zostaw odpowiedź

*

CommentLuv badge