1. Zakończenie konkursu

Dziś zamieszczamy prawidłowe odpowiedzi uzupełnione graficznymi skojarzeniami.

1. Efektowna interwencja bramkarza, skojarz z imieniem Crusoe – najsłynniejszego mieszkańca bezludnej ? wyspy.

imagesimages

Odpowiedź – robinsonada

2. Warzywo kojarzące się z potoczną nazwą piłki ręcznej.

indeksindeks

 Odpowiedź – szczypior

3.Odbicie piłki o podłoże lub „mąż” / partner/ sarny.

indeksindeks

 

Odpowiedź – kozioł

4. Osłona nogi dla bramkarza w hokeju na lodzie lub rodzaj ogrodzenia.

imagesimages

 Odpowiedź – parkan

5. Klub w piłkarskiej ekstraklasie lub Mieszko I.

imagesindeks

Odpowiedź – Piast

6. Strzał pod spojenie słupka z poprzeczką lub do patrzenia na świat.  /zdrobniale/

imagesindeks

Odpowiedź – okienko

7.  Nazwa piłkarskiego tricku /dwa słowa/ lub podróż jaką odbył w 80 dni Fileas Fogg.

YouTube Preview Image

images

Odpowiedź – dookoła świata

8. Bramkarz Romy lub staropolskie imię.

imagesSzczęsny — imię męskie pochodzenia polskiego, po raz pierwszy notowane w 1422 roku. Wywodzi się od słowa „szczęśliwy” i jest uważane za odpowiednik znaczeniowy łacińskiego imienia Feliks.

Źródło: Wikipedia

Odpowiedź – Szczęsny

9. Potoczna nazwa nart lub wyrób z tartaku.

imagesimages

 Odpowiedź – deski

10. Jedno lub  dwuosobowy na spływy i inne wodne wycieczki. /palindrom -  jego nazwa czytana od lewej do prawej i od prawej do lewej brzmi tak samo/

indeks

Odpowiedź – kajak

11. Potoczna nazwa zagrania piłki zewnętrzną częścią stopy lub nieprawda.

indeks

Odpowiedź – fałsz

12. Potoczne określenie bloku w koszykówce lub duże nakrycie głowy.

 YouTube Preview Image

indeksOdpowiedź – czapa

13. Grają nim hokeiści lub potoczne określenie medalu, a czasem i złotej obrączki na palcu.

indeksimagesindeks

Odpowiedź – krążek

14. Nazwa popularnego boiska lub gatunek ptaka.

images images

 Odpowiedź – orlik

 15. Największa skocznia narciarska lub prehistoryczne zwierzę.

images

 Odpowiedź – mamut.

HASŁO  – SPORTOWY EKSPERT

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


*

Możesz użyć tych znaczników i atrybutów HTMLa: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

CommentLuv badge
css.php