Piszą o Nas

Byliśmy w Warszawie na OPPM :) Zobacz co piszą o nas i o MAP.

http://wods.pl/aktualnosc,12892,pl.htm

http://www.wiadomosci24.pl/artykul/trojka_z_wodzislawia_slaskiego_na_zamku_krolewskim_w_197331.html

PS W Warszawie było SUPER :)

Podsumowanie działań

YouTube Preview Image

Podsumowanie naszych działań – prezentacja

To jest podsumowanie naszych działań w ramach program MAP, ale dalej bawimy się w ramach programu eTwinning.

Parę zdjęć z Danii

Stroje:

Krakowiak

Krakowiak
YouTube Preview Image

Cypr

Κυπριακή Δημοκρατία
Kıbrıs Cumhuriyeti

Republika Cypryjska

język urzędowy grecki, turecki

Stolica Nikozja

Ustrój polityczny republika federacyjna

Głowa państwa prezydent Dimitris Christofias

Szef rządu prezydent Dimitris Christofias

Jednostka monetarna 1 euro = 100 eurocentów (EUR, €)

Niepodległość od Wielkiej Brytanii
16 sierpnia 1960

Religia dominująca prawosławie

Cypr (Republika Cypryjska) – państwo położone we wschodniej części Morza Śródziemnego u wybrzeży Turcji, Syrii i Libanu. Od 1 maja 2004 roku jest członkiem Unii Europejskiej. Nazwa wyspy pochodzi od łacińskiej nazwy miedzi (cuprum), której Cypr był w starożytności głównym dostawcą.

Wybrzeże morskie ma długość 648 km

Na Cyprze znajdują się trzy obiekty wpisane na listę UNESCO, są to:

  • 1980 – Zabytki archeologiczne w regionie Pafos
  • 1985 – Zdobione kościoły regionu Troodos (wpis rozszerzony w 2001)
  • 1998 – Stanowisko neolityczne Chirokitia

Na Cyprze generalnie panują raczej nieformalne relacje międzyludzkie. Cypryjczycy chętnie i często dotykają się nawzajem, a przestrzeń osobista nie jest rygorystycznie oznaczona. Życie toczy się głównie w obrębie niewielkich społeczności, których członkowie często kontaktują się między sobą, nie istnieje potrzeba formalnej etykiety. Mieszkańcy większych zachodnich krajów, którzy odwiedzają Cypr, mają często wrażenie, że w tym kraju ‚każdy zna każdego’.

Choć Cypr nie jest krajem tak konserwatywnym jak wiele państw arabskich i czy północnoafrykańskich, to świątyniach czy to w meczetach czy kościoła prawosławnych obowiązują odpowiednie normy ubioru. Może się zdarzyć, że nieodpowiednio ubrana osoba nie zostanie wpuszczona do środka. W wielu świątyniach można pożyczyć spodnie lub chusty, które należy założyć podczas zwiedzania.

Nasze tańce narodowe

A teraz nasze tańce ludowe wykonane przez uczniów naszej szkoły. Na początek Trojak – klasa 2, później Polonez klasa 5. Miłego oglądania

YouTube Preview Image

To jest TROJAK

YouTube Preview Image

Teraz troszkę o Duńczykach

Pierwszym krajem, o którym piszemy to Dania.

Jeśli chcesz wiedzieć wieęcej odwiedź nasz projekt eTwinning.

DANIA

Język: duński
Stolica: Kopenhaga
Religia: 82,1 % należy do Kościoła Luterańsko-Ewangelickiego
Jednostka monetarna: 1 duńska korona (DKK) = 100 oerer
Powierzchnia: 49.094 km2
Ludność: 5.534.738 (2010)
Ustrój: monarchia parlamentarna obejmująca Grenlandię i Wyspy Owcze, które posiadają dużą autonomię
Głowa państwa: Królowa Małgorzata II
Szef rządu: Lars Løkke Rasmussen
Minister Spraw Zagranicznych: Lene Espersen

RZĄD DUŃSKI

Premierem Danii jest Lars Løkke Rasmussen z partii Venstre. Rząd Danii tworzą partia Venstre oraz Konserwatyści.

GRENLANDIA I WYSPY OWCZE

Grenlandia i Wyspy Owcze należą do Królestwa Danii od 1300 roku. Kiedy mówimy o Danii mamy najczęściej na myśli Jutlandię, Zelandię, Fionię oraz setki wysp leżących wokół tych obszarów.

Jednak zarówno Grenlandia, która geograficznie uznawana jest za część kontynentu Ameryki Północnej, jak i Wyspy Owcze należą do Królestwa Danii.

Pod względem kultury i języka te najbardziej na północ wysunięte duńskie obszary różnią się zasadniczo od tych południowych na kontynencie europejskim. Więcej o Grenlandii i Wyspach Owczych można dowiedzieć się ze stron internetowych podanych obok.

TANIEC I STRÓJ NARODOWY

Jak wygląda duński taniec i strój narodowy?

Duńskie stroje ludowe są kolorowe i bogato zdobione. W Danii nie istnieje jednak jeden typ stroju, który można by nazwać narodowym strojem ludowym. Jedną z najważniejszych cech duńskich strojów ludowych XVII i XIX wieku był właśnie ich indywidualny charakter.

Strój Kobiecy

Różnice w regionalnych strojach ludowych najlepiej można było zaobserwować w niedziele, a najczęściej przejawiały się one w nakryciach głowy. Kobiety zawsze nosiły jakiegoś rodzaju nakrycie głowy, czepek bądź chustę. Czarny czepek był oznaką kobiecej godności, ukazywał, że spełniła ona ówczesne oczekiwania społeczne, a więc wyszła za mąż i założyła rodzinę.

Zdobienie nakrycia głowy odznaczało się szczególną pomysłowością. Najczęściej składało się na nie- czepek, lniane podszycie oraz chusta, tworzące całość. Ta ostatnia świadczyła o zamożności jej właścicielki i jej męża. Podobnie jak haft na czepku.

Strój kobiecy składał się z wielu części, które łączono ze sobą na różne sposoby. Była to halka, fartuch (odpowiedni do danej okazji) oraz bluzka lub kurtka (rzadko dzianina). W niektórych regionach kobiety nosiły specjalne gorsety, zapinane na haczyki lub wiązane z przodu. Całość była wykończona i zdobiona jedwabną wstążką. Odsłanianie ramion lub dekoltu powszechnie uznawano za nieprzyzwoite, kobiety nosiły więc dodatkowo chustkę na szyi.

Strój męski

Strój męski był bardzo prosty i podobnie jak kobiecy, wyprodukowany głównie z lnu i wełny, a więc materiałów, które chłopi mogli wyrabiać własnoręcznie. Mężczyźni nosili także skórzane bryczesy do kolan, który ze względu na swą wytrzymałość były bardzo praktyczne przy pracy w polu. Strój uzupełniała długa, wkładana do spodni koszula, oraz białe, sięgające kolan skarpety. Mężczyźni nosili także dżerseje oraz kurtki zapinane na guziki z przodu. Rodzaj metalu, z którego zrobione były guziki mógł świadczyć o zamożności właściciela. Podobnie jak kobiety panowie nie nosili dzisiejszej bielizny.

Mężczyźni także nosili nakrycie głowy. Ze względu na tradycję jak i troskę o zdrowie. Męskie nocne czepki były robione na drutach z wełny koloru brązowego lub czarnego. Czapki te były dwustronne, warstwa zewnętrzna była dłuższa i kończyła się frędzlem, wewnętrzna zaś ciasno przylegała do głowy.

HYMN NARODOWY

Dania ma dwa hymny narodowe:

Hymn pt.: Det er et yndigt land (pol. To jest piękna kraina) śpiewany jest przy z okazji świąt narodowych.

Autorem tekstu, utrzymanego w duchu narodowego romantyzmu, jest Adam Oehlenschlager. Jego powstanie datuje się na rok 1819. Muzykę do hymnu skomponował natomiast H.E. Krøyer około roku 1835.

Hymn pt.: Kong Kristian stod ved hoejen mast (pol. Król Kristian stał przy wysokim maszcie) wykorzystywany jest podczas oficjalnych ceremonii, w których uczestniczy przedstawiciel Rodziny Królewskiej.

Słowa, autorstwa Joahanessa Ewalda, pochodzą ze sztuki śpiewanej pt. Rybak, której powstanie datuje się na rok 1700. Istnieją jednak pewne wątpliwości, co do autora muzyki. Muzykę do Rybaka napisał Johann Ernst Hartman, jednak autorstwo melodii hymnu przypisuje się D.L Rogerowi, aranżację natomiast Kuhlau. Melodie można usłyszeć w ostatniej scenie innej sztuki śpiewanej pochodzącej z 1828 roku, pt. Baśniowy Kopiec.

LEGENDA O DUŃSKIEJ FLADZE

Duńska flaga to „Dannebrog.”

Jak mówi legenda, Dannebrog spadła z nieba królowi duńskiemu, Waldemarowi IV, 15 czerwca 1219 r. podczas jego krucjaty w Estonii. Z flagą w ręku król zwyciężył w bitwie pod Tallinem, a sama flaga, jak głosi legenda, była znakiem boskiej aprobaty.
Gdyby legenda okazała się prawdą, duńska flaga byłaby najstarszą flagą narodową będącą wciąż w użyciu. Pierwsze potwierdzone użycie Dannebrog jako atrybutu królewskiego datuje się na XIV wiek, kiedy to pojawiła się ona na herbie Króla Waldemara III.

Słowo Dannebrog w dosłownym tłumaczeniu oznacza ”flagę Duńczyków.”

Do roku 1854 Dannebrog była wyłącznie flagą króla i marynarki duńskiej. Powoli stała się również symbolem duńskiej armii oraz floty handlowej, a w 1854 pozwolono używać prostokątnej flagi także osobom prywatnym.

Istnieje kilka postaci Dannebrog. Najbardziej popularną i znaną jest forma prostokątna, przedstawiająca biały krzyż na jasnym, czerwonym tle.

KUCHNIA

Chleb żytni – Rugbrød

100 g drożdży

5 dl maślanki

1 dl wody

850 g mąki żytniej

łyżeczka soli

Wszystkie składniki powinny być utrzymane w temperaturze pokojowej przed pieczeniem.

Podgrzej wodę i maślankę do temp. 35 stopni C, mieszając dodaj drożdży i stopniowo dodawaj mąkę i sól. Zagnieć otrzymane ciasto aż nabierze jednolitej konsystencji, jeśli konieczne, dodając wody. Przykryj ciasto wilgotnym kawałkiem materiału i odstaw w ciepłym miejscu na 2 godziny tak by urosło.

Po 2 godzinach ponownie delikatnie ugnieć ciasto, przełóż do wysypanej formy i ponownie odstaw przykrywając wilgotnym materiałem na 1 godzinę. Na koniec skrop wodą i piecz 1 godzinę i 15 min w temperaturze 200 stopni C, skraplając co jakiś czas wodą.

Śledź Curry – Karrysild

4 całe śledzie marynowane

2 jajka ugotowane na twardo

1 posiekana cebula

1 szklanka majonezu

2 łyżki śmietany

2 łyżeczki curry w proszku

sok z cytryny

sól i pieprz

jajko na twardo i natka pietruszki do przybrania

Śledzia pokrój na małe kawałki. Jajko pokrój w plasterki i wyłóż dwoma składnikami miskę. Całość przykryj pokrojoną drobno cebulą. Wymieszaj śmietanę z majonezem i curry w proszku. Dodaj sok z cytryny, sól i pieprz do smaku. Otrzymany sosem polej śledzia i udekoruj całość kawałkami jajka na twardo i posiekaną pietruszką. Całość najlepiej podawać w szklanej misce tak by widoczne były kolejne warstwy.

Sałatka krabowa – Krabbesalat

1 szklanka majonezu

ocet estragonowy do smaku

sól do smaku

papryka do smaku

1 łyżeczka przecieru z pomidorów

0,3 kg mięsa krabowego

1 łodyga selera naciowego

4 duże pomidory

kiełki lucerny

Zmieszaj ocet a majonezem, solą i papryką do smaku. Dodaj przecier z pomidorów, następnie mięso z krabów i seler naciowy. Odkrój górną część z pomidorów i wydrąż pestki. Napełnij pomidory sałatką i na koniec posyp kiełkami. Do dania doskonale pasuje ciepła bagietka francuska.

Buraki marynowane – Syltede rødbeder

1 kg buraków

3\4 l octu

200g cukru

2-3 cienkie plasterki chrzanu

1 łyżeczka przyprawy do marynat

konserwant- patrz instrukcja na opakowaniu

Ugotuj buraki, obierz ze skórki i pokrój w cienkie plasterki, następnie włóż je do sparzonego słoika. Zagotuj ocet z cukrem i przyprawami, zestaw z ognia i dodaj konserwant. Zalej buraki i odstaw na parę dni zanim zostaną podane.

Pasztet z wątróbki – Leverpostej

0,5 kg wątróbki wieprzowej

0,7 kg słoniny

2 łyżki masła

2 łyżki mąki

2 szklanki mleka

2 jajka

1 posiekana cebula

3\4 łyżeczki pieprzu

1 łyżeczka soli

1\2 łyżeczki ziela angielskiego

Wątróbkę oraz słoninę 5 razy przepuść przez maszynkę do mięsa. Roztop masło i mieszając dodaj mąkę. Następnie dodaj mleko i zagotuj aż do uzyskania jednolitej masy. Otrzymany sos połącz ze zmielonym mięsem, dodaj cebulę, jajko i przyprawy i na koniec dobrze wymieszaj. Otrzymaną masę włóż do podłużnej brytfanki, którą następnie umieść w naczyniu z małą ilością wody na dnie. Piecz 1 1\4 godz. w temp 175 stopni C. Podawaj jako dodatek do kanapek, najlepiej z korniszonami.

Sałatka z kurczaka – Kyllingesalat

175 g serka kremowego

2 łyżeczki mleka

0,5 kg gotowanego kurczaka (pokrojonego w kostkę lub w plastry)

2 łyżeczki masła

60 g obranych i przekrojonych na pół migdałów

puszka (300g) szparagów

sól i pieprz

Zmieszaj serek kremowy z mlekiem aż do uzyskania jednolitej masy. Następnie dodaj kawałki kurczaka, zostawiając kilka do udekorowania. Rozpuść masło na patelni i podsmaż migdały aż uzyskają złoty kolor. Obierz szparagi i 3\4 pokrój na półcentymetrowe kawałki. Wymieszaj je wraz z migdałami z pozostałymi składnikami. Na koniec udekoruj kawałkami kurczaka i szparagami.

Kulki mięsne – Frikadeller

450 g mielonej wołowiny (mielony stek lub mięso z kurczaka)

200g chudej wieprzowiny

pół szklanki mąki

1 łyżeczka soli

1\2 łyżeczki pieprzu

1 mała posiekana cebula

2 jajka

1 szklanka mąki

4 łyżki margaryny

Wymieszaj sześć pierwszych składników. Dodaj jajka, mleko i margarynę. Uformuj 8 pasztecików i usmaż je na maśle aż uzyskają brązowy kolor. Następnie zmniejsz ogień i pozostaw pod przykryciem na 30min. Podawaj na zimno w plasterkach na kanapce lub na ciepło z sałatką ziemniaczaną.

MUZYKA KLASYCZNA

Tradycje muzyczne w Danii sięgają połowy XV wieku.

Pierwszy okres muzycznej świetności datuje się na lata panowania króla Christiana IV (1588-1648), który zapraszał na swój dwór najlepszych artystów i kompozytorów z zagranicy, jak również wysyłał rodzimych twórców na zagraniczne stypendia. Jednak prawdziwy okres rozkwitu muzyki w Danii, zwany Pierwszym Złotym Wiekiem, datuje się na lata 1800-1850.

Do najznamienitszych artystów pochodzenia duńskiego tego okresu należą C.E.F. Weyse (1774-1842), Friedrich Kuhlau (1786-1832), J.P.E. Hartmann (1805-1900), H.C. Lumbye (1810-1874) oraz Niels.W. Gade (1817-1890).

Druga połowa XIX wieku należała niewątpliwie do ostatniego z wymienionych muzyków. Wczesne lata wieku XX były natomiast zdominowane przez uważanego za największego kompozytora Danii- Carla Nielsena (1865-1931), autora symfonii, oper, muzyki kameralnej, pieśni i kompozycji na pianino. Był to również okres ostatecznego ukształtowania duńskiej sceny muzycznej, wraz z jej instytucjami i organizacjami.
Obecnie mówi się o nowym Złotym Wieku w duńskiej muzyce klasycznej. Jego początek datuje się na wczesne lata 90-te. Charakteryzuje się on nie tylko ogromną liczbą wydarzeń muzycznych, ale także bogatą twórczością. Oblicza się, że każdego roku ma miejsce około 300 premier. Szczególnie zauważalna jest rosnąca liczba utworów scenicznych, wystawianych głównie przez opery kameralne.

YouTube Preview Image

Kuski śląskie – tradycyjne polskie danie

Mniam Mniam

Odznaka projektu

eTwinning to łączenie i współpraca bliźniaczych szkół w Europie za pośrednictwem mediów elektronicznych i promowanie szkolenia nauczycieli. Jest to edukacyjny program Unii Europejskiej, który promuje wykorzystywanie technologii informacyjno-komunikacyjnych (ICT) w szkołach europejskich. Uczniowie i nauczyciele wykorzystują Internet we współpracy ponad granicami. Współdziałają, wymieniają się informacjami i materiałami do nauki. eTwinning poszerza zakres pedagogicznych możliwości oferowanych uczniom i nauczycielom, motywuje do nauki i otwarcia na Europę.

Powyższa odznaka informuje o stworzeniu projektu w ramach programu eTwinning. Poniżej przestawiamy założenia projektu, który zaczynamy realizować.

Projekt: Trio Prezydenckie

Czas trwania – 1 rok (do maja 2012)

1. Poznanie naszych Krajów

- kultura

- geografia

- historia

- przyroda

- religia

* przygotowanie albumów, prezentacje multimedialne – publikacja na TwinSpace i stronie www (maj, czerwiec, wrzesień 2011)

2. Tradycyjne:

- potrawy

- muzyka

- tańce

- sztuka

* wykonanie logo projektu, prezentacje multimedialne, video (październik, listopad, grudzień 2011)

- wspólny elektroniczny certyfikat projektu – czerwiec 2011

* Podsumowanie projektu

- opracowanie priorytetów prezydencji opracowanych przez uczniów naszych szkół

(czerwiec, grudzień 2011 i czerwiec 2012)

- opracowanie maskotek prezydencji (konkurs) – (czerwiec, grudzień 2011 i czerwiec 2012)

- konkurs on-line platforma moodle „My w prezydencji”

- wydanie płyty CD lub DVD z wynikami naszego projektu (luty i czerwiec 2012)

  • Program

    • Młodzi Aktywiści Prezydencji
  • Szkoła

    • Centrum Edukacji Obywatelskiej, Warszawa
    • Dyrektor
    • Nauczyciel
  • Odwiedziny

    • Stronę odwiedzono: 1686 razy
  • Lista blogów użytkownika

  • Komentarze

  • Wyszukiwarka

  • Informuj o wpisach


  • css.php