ZALEWAJKA ŚWIĘTOKRZYSKA

Na tę zupę mieliśmy kilka podobnych przepisów.                                                       Okazuje się że każda gospodyni gotuje ją troszkę inaczej.                                                 My wybraliśmy jeden z nich i zabraliśmy się do pracy.

Do przygotowania zupy potrzebujemy:

Sposób przygotowania:

Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę.                                                                          Słoninę kroimy drobno, obsmażamy, następnie dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę         i dalej smażymy.                                                                                                                   Do garnka wkładamy pokrojone ziemniaki oraz kiełbasę i dolewamy wodę.           Dodajemy liść laurowy, ziele angielskie i ewentualnie namoczone wcześniej grzyby.     Gdy ziemniaki będą miękkie dolewamy żur i śmietanę oraz dodajemy posiekany  czosnek.       Dokładamy skwarki z cebulką i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Zalewajka wszystkim bardzo smakowała.                                                                    Postanowiliśmy jeszcze zdobyć informacje jak się robi żur.                                                          Jak się dowiemy to napiszemy…..                                                                                          A może nawet zrobimy?

 

One thought on “ZALEWAJKA ŚWIĘTOKRZYSKA

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


*

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

CommentLuv badge