Warsztaty kulinarne ” Potęga smaku „

15 kwietnia 2014 roku, 10 uczennic z klas V a-e wzięło udział w warsztatach kulinarnych, przeprowadzonych przez nauczycieli – instruktorów i uczniów Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych w Zespole Szkół im. W. Witosa w Janowie Lubelskim.
Najpierw dziewczyny – na 3 stanowiskach gastronomicznych – przygotowywały mini kanapki.

Mini kanapki z avocado

     

Bagietka pokrojona w cienkie kromki, posmarowane serkiem Almette z chrzanem. Plasterki łososia wędzonego drobno pokrojone w kostkę. Obrany ze skórki owoc avocado pokrojony w drobną kostkę. Kanapki posypujemy kostkami łososia i avocado.

Dziewczyny przyglądały się także wycinaniu fantazyjnych dekoracji w warzywach i owocach. Sztuka ta nazywa się carving. Ojczyzną dekorowania potraw i stołów fantazyjnie rzeźbionymi owocami i warzywami jest: Tajlandia i kraje ościenne, a także Japonia. Jest to bardzo trudna sztuka, wymagająca niezwykłego skupienia, precyzji i zmysłu artystycznego.

     

Następnie dziewczyny uczyły się przygotowywania koktajli.

Koktajl owocowy z „nutką grenadiny”

Składniki na 1 porcję:

80 ml soku pomarańczowego
80 ml soku ananasowego
30 ml soku z cytryny
20 ml grenadiny ( syrop z owoców granatu)
Kostki lodu
Pomarańcza do dekoracji

Sposób wykonania:
Do szejkera wrzucić kilka kostek lodu, wlać sok: pomarańczowy, ananasowy i cytrynowy. Całość wymieszać i wlać do szklanki. Po wypukłej stronie łyżeczki sok z grenadiny wlewać cienkim strumieniem kierując na ściankę szklanki. Uzyskamy warstwy koktajlu ( na dole czerwoną, na górze żółtą). Brzeg szklanki udekorować plasterkiem pomarańczy.

Koktajl mleczno – bananowy z czekoladą

Składniki na 4 porcje:

2 bardzo dojrzałe banany
300 ml mleka
8 kulek lodów waniliowych lub śmietankowych
5 łyżeczek czekolady w proszku

Sposób wykonania:
Banany obrać ze skórki, pokroić na kawałki. Zmiksować ze schłodzonym mlekiem, kulkami lodów i 4 łyżeczkami czekolady w proszku. Otrzymany koktajl bananowy rozlać do szklanek, oprószyć pozostałą czekoladą. Każdą szklankę można ozdobić wg uznania, np. plasterkami banana, świeżymi malinami albo kawałkami truskawek.

Trójkolorowy  koktajl

Składniki na 2 porcje:

2 banany
2 owoce kiwi
3 garści truskawek
kika kropli cytryny
listki mięty (świeżej)

Sposób wykonania:
Każdy rodzaj owoców zmiksować osobno. Obrać kiwi, pokroić w kawałki i zmiksować blenderem lub w mikserze. Banany obrać, pokroić w plastry, skropić cytryną, zmiksować. Truskawki ( jeśli mrożone wyjąć wcześniej z zamrażalnika) zmiksować. Zmiksowane owoce układać warstwami : na dole warstwa musu truskawkowego, potem bananowego, na górze warstwa musu z kiwi. Udekorować listkiem mięty. Podawać z łyżeczką na talerzyku.

Po degustacji kanapek i koktajli nadeszła kolej na dekoracyjne układanie kilku wzorów serwetek.

 

Zdobyta wiedza i umiejętności są przydatne w życiu codziennym. Zostaną przekazane kolegom i koleżankom w klasach.

Było wesoło i pysznie.

Dziękujemy Dyrektorowi i naszym instruktorom z Zespołu Szkół im. W. Witosa za wspaniałą naukę i miłą atmosferę.

Koordynator ds. promocji zdrowia

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


*

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

CommentLuv badge