Jemy zdrowe śniadania

W piątek 8 listopada obchodzimy Światowy Dzień Zdrowego Śniadania. Jak podkreślają specjaliści z Zakładu Żywienia Instytutu Matki i Dziecka w Warszawie, nieregularne jedzenie to jeden z czynników ryzyka odkładania się nadmiaru tkanki tłuszczowej, spowolnienia koncentracji i problemów z nauką. Niepokojące są jednak badania, które pokazują, że ciągle rośnie odsetek dzieci i nastolatków, które nie jedzą śniadań. co czwarte dziecko w wieku 6-11 lat nie je śniadania przed wyjściem do szkoły. Im starsi uczniowie, tym odsetek dzieci niejedzących śniadań jest wyższy.

Przykłady dobrego śniadania:

  • miseczka płatków z mlekiem (płatki owsiane lub musli), owoc lub sok owocowy, warzywo (marchewka, ogórek, cukinia itd.);
  • płatki owsiane z jogurtem z dodatkiem owoców np. jabłek;
  • kromka chleba pełnoziarnistego z szynką, rzodkiewką i sałatą, zielona herbata.

(cyt. – TAK dla Zdrowia)

Informację tą przekazuję za Fundacją TAK dla ZDROWIA z którą współpracuje nasza szkoła www.takdlazdrowia.pl

Dariusz Machajewski koordynator programu WF z Klasą.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


*

CommentLuv badge
css.php